Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ağır kaldırmanın bedelini beliniz öder

Geçen hafta taşınırken ani bir hareket yaptım ve belimi incittim. Şimdi hiç kıpırdayamıyorum. İki yıl önce aynı şeyi yine yaşamıştım ve bir ayda iyileşmişti. Bir hareket bu kadar ağrıya yol açar mı? Ali M./Muğla

Ağır kaldırmaya bağlı olarak gelişen bel problemleri, ne kadar ağırlık kaldırıldığından çok nasıl kaldırıldığına bağlıdır. Kaldırma işinin doğrusu; sırtı dik tutarak çömelmek ve ağırlığı sağlamca kavradıktan sonra, uyluk ve kalça kaslarının yardımı ile kaldırmaktır. Bir kalem almak için bile eğilirken, yanlış pozisyondaysanız belinizi incitme riskiniz vardır. Yapılacak en riskli hareket; geriye doğru eğilirken yana kıvrılmaktır. Beli iki yöne birden zorlamak, omurlar arasında yastık görevi yapan diskleri zora sokar. Yıllar içinde tekrarlayan bu travmalar; disklerde yıpranmaya, kemiklerde aşınmaya ve bazı durumlarda da omurlar arasından çıkan sinirler üzerinde baskı oluşmasına sebep olabilir. Beliniz zaten hassassa sizde olduğu gibi bir hareket, şiddetli ağrılarla seyreden kilitlenmelere ve kasılmalara yol açabilir. Bu yüzden beli korumak, hastalık çıktıktan sonra tedavi etmekten daha önemlidir.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA