Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sigaranın daha az zarar vermesi söz konusu değil

Sigara içiyorum fakat düzenli spor yapıyor ve sağlıklı besleniyorum. Ayrıca içtiğim sigara da en düşük nikotinli olan marka. Sigara yine de bana zarar verir mi? Ö.Ü./Hatay
Ne yazık ki cevabım, umduğunuz gibi olmayacak! Ne yaparsanız yapın, sigara içtiğiniz sürece onun yaşamı tehdit eden etkilerinden kurtulmanız mümkün değildir. Sizin gibi düşünen ve spor yapıp kendine baktığı sürece içtikleri sigaranın kendine zarar vermeyeceğini umanların sayısı hiç de az değildir.

VİTAMİN İŞE YARAMAZ
Şu anda, dünyanın en iyi futbolcusu kabul edilen Lionel Messi'nin elinde sigara ile dolaşması da herhalde bu şekilde açıklanabilir.
Bazıları, kendisini sigaranın zararlarından korumak için avuç dolusu vitamin almayı ihmal etmese de; sigara tüm sistemleri etkileyen bir zehir olduğu için, kaslarınızın kuvvetli olması akciğerinize fayda etmez. Damarlarınızın daralmasına da engel olmaz! Düşük nikotinli ya da light sigara içmek ise bir yanılsamadan öteye geçmez. Tiryakiler, nikotinin eksikliğini gidermek için daha fazla sigarayı peş peşe yakar ve ihtiyaç duydukları nikotin miktarına ulaşmak için de kanserojen bir madde olan katrandan daha çok almak zorunda kalırlar.

Ergenlik başlangıcı kişiden kişiye değişiklik gösterir
13 yaşındaki oğlumun boyu yaşıtlarına göre uzun olmasına rağmen herhangi bir ergenlik belirtisi henüz yok. Oğlumun cinsel gelişimi için ne yapmam gerekir? S.Ö/Fatsa
Bütün çocuklar birbirlerinden farklı hızda ve ritimde büyürler. Bu farklılıklar, özellikle ergenlikte dikkati çeker hale gelir.
Ergenlikle birlikte önce cinsiyete dair ikincil değişiklikler ortaya çıkar.

KILLANMA BAŞLAR
Erkeklerde önce yumurtalıklar büyümeye, torbasının derisi kalınlaşıp rengi koyulaşmaya başlar.
Bu değişimleri, cinsel organın boyundaki artışın başlaması takip eder.
Koltukaltı ve cinsel bölgedeki kılların ortaya çıkması da ergenlik belirtileridir.
Boyun hızla uzaması, kas kütlesinin artıp bedenin erişkin şekline dönüşmeye başlaması bu döneme özgüdür.

10 İLE 14 ARASI DEĞİŞİR

Bütün bu belirtiler, kişisel farklılıklar gösterir.
Örneğin; cinsel bölgedeki kıllanma birisinde 10 yaşında başlayıp 15 yaşında biterken, başka bir çocukta 14'te başlayıp 18'de tamamlanır.
14 yaşına kadar herhangi bir değişim olmadıysa ergenlik gecikmesinden söz edilebilir ve tıbbi yardım aranabilir.

Emzirirken su ihtiyacı artar
Herkes çok su içilmesi gerektiğini söylüyor. Kimi "En az 1.5 litre su için" diyor, kimi de "Üç litreden az olmaz" diye iddia ediyor. Günlük su ihtiyacımız nedir? İ.G./Kayseri
Normal olarak dışkı ile günde 50- 100 ml, solunum yolu ile 500- 1000 ml, idrar ile de bir litre ya da daha fazla su kaybedilir.

İSHALDE ARTIYOR
Günlük sıvı alımı sırasında bu miktarlar göz önünde bulundurulmalıdır. İshal ile birlikte sıvı kaybı günlük beş litreye çıkabilir ve her derece ateş artışı 200 mililitre sıvı kaybına sebep olur. Susama hissi bozulmuş yaşlıların sıvı alımları ise özellikle takip edilmelidir.
Gebelik sırasında günde sadece 30 mililitre fazladan su almaya ihtiyaç olurken emziren annelerde bu miktar bir litreye çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA