Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Akdeniz anemisi genetiktir

Abimde Akdeniz anemisi adlı bir hastalık tespit edildi. Doktor, bende de olabileceğini ve evlenmeden önce mutlaka baktırmam gerektiğini söyledi. A.A/Adana
Akdeniz anemisi (Talasemi); daha çok Akdeniz, Afrika ve Güney doğu Asya'da görülen, genetik olarak ebeveynlerden çocuklara taşınabilen bir kansızlık türüdür.

MUTLAKA TEST YAPTIRIN
Bu hastalarda; kanda oksijenin taşınmasını gerçekleştiren hemoglobin yapımında hata vardır. Hastalığın ağırlığı, hem anne hem de babadan geçip geçmediğine göre çok değişir. Akdeniz anemisi, sadece bir taraftan geliyor ise belirtiler çok hafif olabilir ve buna minör hastalık denir. Her iki taraftan geçen majör hastalık durumunda ise çocukluktan itibaren ağır bir tablo izlenir. Siz, şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadığınıza göre ancak taşıyıcı olabilirsiniz. Tamamen sağlıklı olmanız da söz konusu. Çocuklarınızın sağlıklı doğması için evlenmeden önce bu hastalıkla ilgili testleri mutlaka yaptırın.

İYİLEŞMEYEN AYAK YARALARI
Bir yıldır insülin kullanıyorum ve ayaklarımda açılan yaralar bir türlü kapanmıyor. Diyetime dikkat ediyorum, ilaçlarımı aksatmıyorum ama sonuç alamıyorum. N.I./İzmir
Diyabetik ayak olarak tanımlanan iyileşmeyen ayak yaraları; uzun yıllar devam eden şeker hastalığının istenmeyen bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Sorunun temel kaynağı; diyabet hastalığı sonucu gelişen his kayıpları ve dolaşım bozukluklarıdır. Hastalar, yıllar içinde özellikle el ve ayaklarında hissin azaldığını fark eder. Buna bağlı olarak vurmalar, çarpmalar ve yara açılmaları sıklaşır. Kan dolaşım bozukluğu da görülür ve yaralar çok zor iyileşir. Yapılması gereken en önemli şey; rahat ayakkabılar giymek, her gün ayak bakımı yapmak ve yaralanma oluşursa en baştan ciddiye almaktır.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ
Ağız sağlığına ve hijyenine çok dikkat ederim, şimdiye kadar önemli bir hastalık geçirmedim ama nefesim kötü kokuyor. Doktora gitmeye bile utanıyorum. F.I./İstanbul.
Ağız kokusuna sebep olan haller söyle sıralanabilir: Diş ve diş eti hastalıkları, ağız içinde çürüyen gıda artıkları, karaciğer hastalıkları, diyabet ve solunum yolunda tümör ya da enfeksiyon oluşumu... Mide hastalıklarının kokuya sebep olabileceğine dair genel bir kanı varsa da bu pek doğru değildir. Bir de 'psikojenik ağız kokusu' vardır ki; bu durumda kişinin kendisinden başka kimse kokuyu duymaz. Bu tür ağız kokusu, genellikle endişeli ruh hali ile birlikte görülür. Bu kriterler tek tek kontrol edilerek şikayetinizin nedeni belirlenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA