Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Diyabetlilerde ayak sorunları

İnsülin kullanan şeker hastası eşimin parmaklarındaki yaralar, yaşam kalitesini düşürüyor ve ciddi sorun yaratıyor. Bu yaralardan kurtulmanın bir çaresi yok mu? T.K./Kayseri

Şeker hastalığı, farklı mekanizmalarla ayakları da etkiler; bacağa kan götüren ve getiren damarların yapısını bozar. Bu da dokularda beslenme bozukluğundan dolayı, kasların zayıflaması ve eklemlerde şekil bozukluğuna sebep olur.

ŞEKER YÜKSELMEMELİ
Beslenme yetersizliği ayrıca, enfeksiyonların iyileşmesini de geciktirdiği için deri bütünlüğü bozulur ve yara oluşur. Zamanında tedavi edilmeyen bu sorunlar, ayak parmakları ve ayağın tümünün kaybına neden olabilir. Diyabetli hastanın, kan şekerinin normal sınırda tutulmasına ve ayak bakımına özen göstermesi çok önemlidir. Ayaktaki renk değişiklikleri, soğukluk veya his kaybı, deri ve tırnak yapısındaki farklılaşmalar mutlaka kontrol edilmelidir. Her türlü olumsuzlukta hekime başvurulmalıdır. Basıncı artan bölgelerin tabanlıklarla desteklenmesi riski azaltır.

***
Uzun ömür genlerden geliyor

Bizim ailede pek çok kişi 90 yaşını geçmiştir, hatta 100'ü devirenler vardır. Uzun ömürlü olmanın genlerle ilgisi var mı? Bu benim de uzun yaşayacağımı mı gösteriyor? T.R./Sivas

Uzun yaşayan insanların çocuklarının da yüzde 20 ila 50 oranında uzun yaşadığı bilinmektedir. Bu da uzun ömürlü olmanın genlerimizle aktardığımız bir özellik olduğunu göstermektedir. Bilim adamları, koroner risk faktörü gibi bazı etkenlerin de yaşam süresi ile doğrudan ilişkili olduğunu söylemektedir. Yaşlanmayla ortaya çıkan hastalıkların, yaşlanmanın sebebi mi yoksa sonucu mu olduğu tartışmaları devam etse de temeldeki mekanizmaları aydınlatmak modern tıbbın hedefidir. Sağlıklı yaşlanma; hastalık ve sakatlıklardan sakınmak, yüksek zihinsel- fiziksel işlev ve hayata sosyal açıdan bağlı olmakla mümkündür.
***
Eklem romatizması ve egzersiz

Eklemlerimde romatizma var ama ben kendimi zorlayarak yürüyüş yapıyorum. Zaman zaman canım yansa da vazgeçmiyorum. Doğru mu yapıyorum? D.K./Trabzon

Doğru değil, en doğrusunu yapıyorsunuz. Eklem romatizmalı hastaların dikkat etmesi gereken en önemli şey, düzenli olarak eklemi koruyan ve kasları güçlendiren egzersizler yapmalarıdır. Ağrılı dönemde kasılma egzersizleri olarak yapılan hareketler yararlı sonuçlar verir. Uygulanan yöntemlerin tümünün amacı, akut ağrı tekrarını engellemek ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini sağlamaktır. Hareketsizlik de bazı eklem ağrılarının nedenidir. Eklem romatizmalı hastalar fizyoterapi ve rehabilitasyon çalışmalarından da çok yararlanırlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA