Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Hamur işi yoksa doymuyorum

Siz ne dersiniz bilemiyorum ama her öğün hamur işi yemeden bir türlü doymuyorum. Hep bu şekilde beslenmem sağlık açısından sıkıntı yaratır mı? G.T./Ankara

Popüler zayıflama diyetleri tarafından düşman ilan edilmiş olsa bile; karbonhidratlar yaşam enerjisi için vazgeçilmezdir. Vücut yakıt olarak bu tür gıdaları tercih eder.

ŞEKERDEN UZAK DURUN
Karbonhidratlar kendimizi iyi hissettiren kimyasalın yani serotoninin salgılanmasına sebep olur. Yani hamur işleri gibi karbonhidrat ağırlıklı besinler tükettiğinizde, mutlu olursunuz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey; şeker ve tatlılardan uzak durmaktır. Çünkü tatlılar kan şekerini aniden yükseltir ama kısa bir süre sonra, şeker yükseldiği hızla düşer. Bu da yorgunluk ve uykuya sebep olur. Bunun yerine; siyah unla yapılmış mamulleri, bulguru ve makarnayı tercih etmek faydalıdır. Bu kompleks karbonhidratlar yavaş emildiklerinden kan şekeri ve enerji seviyesi istikrarlı olur.

***

Balkondaki çiçekler alerji yapar mı?

Daha önce hiç böyle bir sorunum yoktu ama 40 yaşından sonra sürekli gözüm sulanıyor ve hapşırmaya başladım, Balkonumda yetiştirdiğim çiçeklerden olabilir mi? N.B./Manisa

Alerji, özellikle de saman nezlesi; çocuklukta başlayan bir dert olarak bilinir ama ne yazık ki sizin gibi erişkinlerde de sonradan ortaya çıkabilir. Kimilerinde ise bu sorun çocukluk döneminde yaşanır ve geçer ama sonradan tekrarlayabilir. Fakat bu alerjilerin çiçeklerden kaynaklanabileceği çok da doğru değildir. Seyrek olarak çiçekler de sebep olsa bile; saman nezlesinin asıl önemli tetikleyicileri ağaç, çim ve yabani ot polenleridir. O nedenle bence kesin emin olmadıkça, balkonunuzdaki çiçeklere yazık etmeyin.

***

Âdet düzensizliği tiroitten olur mu?

45 yaşında bir kadınım. Son zamanlarda âdetlerim düzensizleşti. Bu arada tiroid hormonlarım da düşük çıktı. Şikayetlerim menopozdan değil de, tiroitten olabilir mi? R.C./Yozgat

Tiroid hormonu çok önemli bir metabolizma düzenleyicisidir. Dolayısıyla tiroid bozuklukları ile birlikte âdet düzensizlikleri de çok sık görülmektedir. Özellikle hormon seviyesinin azaldığı, 'hipotiroidi' denilen duruma; orta yaşlarda daha çok rastlanmaktadır. O nedenle âdet düzensizlikleri, menopoz ile karıştırılmaktadır. Dolayısıyla yapılan rutin taramalar sırasında; çok basit bir kan testi ile tiroidin nasıl çalıştığına da bakmak gerekir çünkü tedavisi için alınacak bir ilaç, âdet düzensizliğinin yanı sıra birçok şikayeti de ortadan kaldıracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA