Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Menopoz sonrası neler olacak?

Menopoza girmek üzereyim. Menopoz sonrasında bazı hastalıkların sık görülmeye başlandığını duydum. Bu hastalıklar hangileri? A.T./Şanlıurfa
Menopoz orta yaşlara doğru denk gelir ve artık gençlik çağı sona ermiş demektir.

KALSİYUM ALIN
Bu nedenle artık her hastalık daha kolay ve sık görülmeye başlar; daha kolay grip olunur ya da kansere yakalanma riski gençlere göre daha yüksektir. Fakat sizin kastınız herhalde, hormonal değişimlere bağlı hastalıklar. Menopozla beraber kadınlarda erkeklere göre daha az görülen damar sertliği ve kalp krizi geçirme riski artmaya başlar. Çünkü östrojen denilen kadınlık hormonu azalacağından, onun koruyucu etkisi de ortadan kalkacaktır. O nedenle eğer o ana kadar dikkat edilmemişse, kalp sağlığını dikkate almak önemlidir. Aynı şekilde kemik erimesi de menopoz sonrası sıklığı artan şikayetler arasında önemli yer tutar. Kemik erimesinden korunmak için menopoz öncesi kalsiyum alımına dikkat etmek gerekir.

NE KADAR TATLANDIRICI FAZLADIR?
Her gün düzenli olarak yapay tatlandırıcı ile tatlandırılmış ürünler içiyorum ya da yiyorum; bunun bir sınırı var mı? B.F./Adıyaman
Bir süre öncesine kadar yapay tatlandırıcılar hakkında çok fazla spekülasyon yapılmıştı. Son zamanlarda ise nispeten güvenli oldukları kabul edilmeye başlandı. Fakat bir günde bu dozlardan fazla kullanmamaya dikkat edin:
Sakarin kullanıyorsanız, dokuz küçük poşet
Sukralos ile hazırlanmış altı kutu içecek
Ya da aspartam ile tatlandırılmış 18-19 kutu gazozu aşmamalısınız.
Eğer kişide fenilketonüri denilen bir enzim eksikliği varsa, aspartam kullanması doğru değildir.

ŞEKERİ DÜŞÜRMEK İÇİN SPOR
Şeker hastaları spor yapabilir mi? Hangi sporları yapmalarını öneriyorsunuz? Ö.T./Bursa
Mutlaka spor yapmalarını öneriyoruz. Özellikle tip II şeker hastaları spor yaparak şeker kontrolünü mükemmele yakın hale getirebilirler. Bazen ilaç kullanmakla kullanmamak arasında kalınan olgularda; doğru diyete uygun spor eklendiğinde, ilaç kullanımına gerek bile kalmadan sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün olmaktadır. İlaç kullananlarda ise spor ile ilacın dozunu azaltmak, fazladan ilaç eklemekten kurtulmak, insüline geçmeden oral ilaçlarla tedaviyi sürdürmek şansı ortaya çıkar. Spor sayesinde vücut, insülini daha etkili kullanmaya başlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA