Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

En sık sinemaya giden şehir: Konya

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız hain saldırının izleri hâlâ devam ediyor. Yaşanan felaket, sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilerken sinemanın olumlu yönde etkilenmesi dikkatimi çekti. Herkes tedirgin, kimsenin canı bir şey yapmak, gülmek dahi istemiyor. Peki ne yapıyor bu insanlar?
Tabii ki sinemaya gidiyor, hayatı durduruyor, telefonu bırakıyor bir kenara, iki saat hiç konuşmadan film izliyor. Huzur buluyor, gülüyor, kafa boşaltıyor, bir nevi gizli hazinesinde hissediyor kendini.
Özellikle bu hafta vizyona giren 'Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi' filmiyle salonlar doldu taştı.

PATLAMALAR ETKİLEDİ
Sinemaseverlerin gözdesi özel sinema kulübü Sinemia'nın kurucusu Rıfat Oğuz'la patlamaların sinemaya etkisi üzerine ve Türkiye'deki sinema izleyicisi üzerine konuştuk.
Oğuz, sinema sektörünün patlamadan etkilenmediğinden, hatta hain darbe girişiminin olduğu ay bile sinemanın yüzde 22 büyüme sağladığından bahsetti.
Şehir karşılaştırmalarını ise şu şekilde açıkladı.
Üç büyük şehir karşılaştırması:
Darbe girişimi sonrasındaki ilk cumartesi (16.07.2016), darbe girişiminden önceki ilk cumartesiden (09.07.2016) yüzde 70 daha düşük.
Darbe girişimi sonrasındaki ilk pazar (17.07.2016), darbe girişiminden önceki ilk pazardan (10.07.2016) yüzde 30 daha fazla.
Anadolu karşılaştırması:
Darbe girişimi sonrasındaki ilk cumartesi (16.07.2016), darbe girişiminden önceki ilk cumartesiden (09.07.2016) yüzde 35 daha düşük
Darbe girişimi sonrasındaki ilk pazar (17.07.2016), darbe girişiminden önceki ilk pazardan (10.07.2016) yüzde 10 daha fazla.
Haziran-Ağustos döneminde sinema salonları 88 filmle 9 milyona yakın seyirciyi ağırlamış. Türkiye'de bir kişinin yılda ortalama sinemaya gitme sıklığı, geçtiğimiz 10 yıla oranla iki katına çıkarak 0.8'e ulaşmış. Rıfat Oğuz, "Avrupa'da sinemaya gitme sıklığı Türkiye'nin üç katı, Amerika'da ise altı katına çıkıyor" dedi. Üyelerinin sinemaya gitme sıklığını dört katına çıkaran Sinemia, sektörün gelişiminde önemli bir rol oynuyor. "Peki ya Sinemia verilerine göre, en sık sinemaya giden şehir hangisi?" diye sorduğumda Konya olduğunu öğrendim.
"Anlayamadım; İstanbul, İzmir, Ankara ne güne duruyor?" dediğimde, "En çok izlenen elbette üç büyük şehrimiz ama en sık gidilen şehir Konya" diye yineledi ve büyük şehirler nüfusla bağlantılı olarak elbette en fazla biletin satıldığı şehirler ancak kişinin sinemaya kaç kez gittiğine baktığımızda geride kalıyorlar" dedi. Sinemaya en az sıklıkta giden il ise Samsun'muş.
Sinemaya giden kadın ve erkek oranlarından bahsedecek olursak durum yine şaşırtıcı. Erkekler kadınlara oranla 1.5 kat daha fazla sinemaya gidiyormuş.
Sinemaya en sık giden yaş ortalaması ise 16 yaş üstü öğrenciler ve genç çalışanlarmış. 30'lu yaşların sonuna doğru sinemaya gidiş sıklığında bir azalma gözlemlenmiş.
Gece seanslarını ise yüzde 83 erkekler tercih ediyormuş.
Öğrenciler ise 14.00-17.00 saatleri arasındaki seansları seçiyormuş. Sinemia verileri, sinemaya dair birçok şey öğrenmemizi sağlarken yılbaşı için de üye olmak isteyenlere bir sürpriz yapıyor. Üyelik fiyatları 41 lira. Üye oluyorsunuz, sınırsız sinema filmi izleme hakkınız oluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA