Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Mozart’ın şehrinde Noel alışverişi

Klasik müziğin dahi ismi Mozart'ın notalarıyla ruhunu kattığı şehir Salzburg'da Noel alışverişine çıkmaya ne dersiniz?' Bu soruyla başlayan Salzburg maceram, 'Seyahatleri nasıl daha eğlenceli kılarız?' diye düşünen Pronto Tour'la başladı.
Noel pazarıyla ünlü Salzburg'taki ilk durağımız; yeni yıl hediyelerinin satıldığı pazarın kurulduğu Katedral Meydanı oldu. Bu pazar, 1491'den beri her yıl düzenli olarak kuruluyor.
Pazar, konserlerden havai fişek ve dans gösterilerine kadar 90'dan fazla etkinliğe sahne oluyor. 'Pazarda en çok ne satılıyor?' diye sorduğumda; uğurlu çanların ya da kürelerin satıldığını öğreniyorum. Hediyeler alındıktan sonra meşhur Salzcah Köprüsü'nden geçiyoruz.
Oraya giden herkes aşk kilidini köprüye takmış.
Yolunuz düşerse kilidinizi yanınızda götürmeyi unutmayın.



MASAL KASABASI HALLSTATT
Salzburg'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri, Mozart'ın doğup büyüdüğü ve müzik eğitimlerini aldığı Getreidegasse'deki evi. Klasik müziğin dehasının gençlik yıllarının izlerini sürebileceğiniz ev, müze olarak geziliyor.
Müzede; Mozart'ın ilk müzik enstrümanından yaptığı ödevlere, kişisel eşyalarından evinin mutfağına kadar sanatçıya ait birçok hatırayı görebilirsiniz.
Salzburg'a gelip dünyanın en güzel köyleri arasında yer alan Hallstatt'ı görmeden olmaz. Hallstatt; Salzburg'a 80 kilometre uzaklıkta, göl kıyısına kurulmuş ve etrafı dağlarla çevrilmiş olan büyüleyici bir kasaba. Bu muhteşem kasaba doğal güzelliği ve görselliği ile tabii ki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Tuz madeni ve pazar meydanı, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Masalsı kasaba, özellikle fotoğrafçılar için inanılmaz bir yer. Öylesine güzel ki, Çinliler dayanamamış ve bu güzel kasanın taklidini Çin'e yapmışlar. Hallstatt'da bolca Uzakdoğulu da görebilirsiniz. Huzurlu bir tatil arayanlara şiddetle tavsiye ediyorum; kafa rahat, insan az, apartman yok, trafik hiç yok. Masalsı şehri ve şahane köyü gezmeniz için farklı tur seçenekleri bulunuyor.


'Bedava Sarıl' akımı, Salzburg sokaklarında da karşınıza çıkıyor.

SARILMAK BEDAVA
Dünyada giderek yaygınlaşan ve tanımadığınız insanlarla sevgiyle kucaklaşmayı esas alan 'Free Hugs', yani 'Bedava Sarıl' akımı, Salzburg sokaklarında da karşınıza çıkabilir.
Sarılmak insana kendini iyi hissettirir diyerek karşıma çıkan pankartlı ekibe sarıldım. Neden mi? Araştırmalar sarılmanın oksitosin adlı, bağ kurma ve sarılma hormonu olarak da bilinen hormonu üretmemizi sağladığını gösteriyor.
Böylelikle 'sevgi' ve 'önemseme' duyguları harekete geçiyormuş. Sarılabileceğimiz bir-iki kişi olsa yeter! Yeni yıla umutla sarılarak girin.


Hallstatt, doğal güzelliğiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA