Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Geleceğin bilim insanları denizle tanıştı

D-Marin Kids ve TURMEPA iş birliğiyle hayata geçirilen Yenilenebilir Enerji ve Denizlerimiz projesinin ikinci yılında, dokuz köy ilkokulu gezilecek ve 608 öğrenciyle buluşulacaktı. Ve o gün nihayet geldi çattı... Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan Gürleyik köyündeyiz. Okulun bahçesinde köyün gururu olan çocuklarla tanışma faslının ardından sınıflara geçiyoruz.
Onlar, Gürleyik İlkokulu'nun zeki çocukları; denizlerin geleceğini kurtarmayı öğreniyorlar.
Ama aralarında hâlâ hiç denize girmemiş olanlar var. Henüz ilkokul üç ve dördüncü sınıftalar ama öyle akıllılar ki... Onların geleceğin bilim insanları olacağını tahmin etmek zor değil.

SEVMEYİ ÖĞRENİYORLAR
Gelecek nesillere, temiz denizlerin kucaklandığı, yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla 23 yıldır çalışan TURMEPA ve DMarin Kids'in hayata geçirdiği proje; çocukların doğaya yaklaşımlarında bir bilim insanı gibi düşünmelerini amaçlıyor. Yeni fikir ve projeler üretmelerine katkı sağlanıyor. Yenilenebilir Enerji ve Denizlerimiz projesi; okul eğitimleri, mentorlar eşliğinde marina gezileri, proje çalışmaları, yarışma ve ödüllerle dolu bir içeriği kapsıyor. Projenin amacı; eğitimlerin sonunda çocukların sadece doğaya değil, tüm canlılara kucak açarak, sevmeyi öğrenmesi ve bir bilim insanı gibi düşünerek yeni fikirler ve projeler üretmeleri.
Proje kapsamında çocuklar; bir planın nasıl yapılacağı, hayata nasıl geçirileceği ve sonuç raporu hazırlama konusunda eğitiliyor ve kendi projelerini yaratarak ödül kazanıyorlar.
Çocuklara denizi anlatmanın yanı sıra denizle buluşturan proje tüm çocukları D-Marin'de ağırlıyor. Özetle proje; ilk defa denizle buluşan 7 yaşındaki Hüsnanur'un yüzündeki gülümsemeyle ve "Denizler olmasaydı ne olurdu?" sorusuna "Yüzemezdik hocam" diye yanıt veren Fadime'nin sevinçten zıplamasıyla ilk aşamasını tamamlıyor. Sırada Turgutreis Çömlekçi İlkokulu ve Didim Akköy İlkokulu var. Bakalım orada hangi bilim insanlarıyla deniz keşifleri yapacağız.
Doğayı korumayı öğrenin, öğretin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA