Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Aşırı fruktoz tüketimi bel çevresini kalınlaştırıyor

48 yaşındaki eşim, sağlığına hiç dikkat etmiyor. Sürekli gazlı içecek ve abur-cubur tüketiyor. Bunlarda zararlı şekerler olduğunu duydum. Doğru mu? N.H./Kayseri
Meyve ve sebzelerde sıkça bulunan fruktoz en tatlı karbonhidrattır. Eskiden, çoğu insan taze sebze-meyvelerden günde ortalama 16-20 gram fruktoz alıyordu.

AÇLIĞI TETİKLİYOR
Son 30 yıldır hayatımıza giren gazlı içecekler, meyve suları, pastanelik ürünler, konserve gıdalar, marmelat, jöle ve şeker katkılı diğer yiyecekler nedeniyle; birçok kişi günde ortalama 85-100 gram fruktoz almaya başladı. Aşırı fruktozun pek çok yan etkisi var. Son dönemde yaklaşık 2 bin 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre fruktoz; bel çevresini kalınlaştırıyor. Hatta bu riski, yüzde 40 oranında artıyor. Fruktoz ayrıca; yüksek tansiyon ve kolesterol ile ilerleyen metabolik sendrom riskini de yüzde 35 oranında yükseltiyor. Fruktozun açlık hissini tetiklediğini ve kan şekeri dengesini bozduğunu da hatırlatalım. Bu nedenle özellikle hazır gıdalardan uzak durmanız şart. Şeker ihtiyacınızı bu mevsimde; ceviz, mantar, pırasa, karnabahar, armut, ıspanak ve lahana ile karşılayın.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BİTKİLERDEN DESTEK ALIN
Son günlerde çevremdeki herkes ya grip ya da nezle oluyor. Sonbaharda bu tip hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimi nasıl güçlendireyim? F.M./Trabzon
Bağışıklık sisteminin mevsim geçişlerinde zayıflaması normaldir. Bu nedenle öncelikle uyku ve beslenmenize özen gösterin.

GRİP AŞISI YAPTIRIN
Yeterli protein, vitamin- mineral aldığınızdan emin olun. Prebiyotik ve probiyotik (örneğin kurubaklagiller) besinlerden tüketin. C vitamini, çinko, selenyum ve B vitaminleri de bağışıklığı güçlendirir. Ekinezya, yeşil çay, Sibirya ginsengi, astaragalus ve umclaoba da bünyeyi güçlü tutan bitkisel destekler arasında yer alır. Uçuk gibi herpes enfeksiyonlarına karşı da L-lysin'i deneyebilirsiniz. Tabii tüm bu destekleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışın. Grip aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin. 50 yaşın üzerindeyseniz zona aşısı da yaptırın. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilmek için; öfke, gerginlik ve endişeden de kendinizi koruyun.

ERKEKLER HAFTADA ÜÇ GÜN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMALI
36 yaşında ve çok yoğun çalışan bir erkeğim. Fırsat buldukça egzersiz yapmak istiyorum. Benim yaşımda bir erkek ne kadar spor yapmalı? O.K./Mersin
Son dönemde Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yürütülen bir çalışma; tam olarak sizin sorunuzun cevabını veriyor. Yaklaşık 1200 erkeği inceleyen araştırmaya göre, haftada üç saat orta şiddetli egzersiz, erkeklerde kalp krizi riskini yüzde 22 oranında azaltıyor. Spor yapmak ayrıca iyi kolesterol seviyelerini de yüzde 38 oranında artırıyor. Yoğun çalıştığınız için stres yüklü olduğunuzu varsayarsak; haftada üç gün birer saat egzersiz yaparak kalbinizi koruyabilirsiniz.

ZİHNİNİZİ RAHATLATIN
Dilerseniz, haftada altı gün yarım saatlik bir program da uygulayabilirsiniz. Stresin olumsuz etkilerinden kendinizi korumak için spor yaparak zihninizi rahatlatabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA