Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Doğa ile sanatın dijital buluşması

II. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve uzun yıllar devlet adamı Mehmet Raif Paşa'nın kızı Şair İhsan Raif Hanım tarafından kullanılan Nişantaşı'ndaki Taş Konak, yaklaşık iki senedir Kalyon Kültür adıyla kültür sanat faaliyetleri için hizmet veriyor. Hece ölçüsünü kullanan ilk kadın şair İhsan Raif Hanım'ın daha sonra çok önemli sanatçılardan dinlediğimiz 'Kimseye Etmem Şikayet' adlı eserini henüz 13 yaşındayken kaleme aldığı Taş Konak, günümüzde önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Onlardan birini geçtiğimiz gün gezme imkânı buldum. Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde hayata geçirilen Flora adlı sergi uluslararası 9 sanatçıyı bir araya getiriyor.



LALELİ GÖNDERME
Dijital sanat doğaya çok yakın gibi gözükmese de sanatçıların doğadan ilham alarak buna yönelik işler yaptığını görüyoruz. Bu sergi için de doğa ile sanatın dijital buluşması diyebiliriz. Sanatçıların doğaya getirdiği yenilikçi ve değişik yorumlar farklı bakış açısı da kazandırıyor. Örneğin, yapay zekaya laleyi tanıtma amacıyla 10 bin lale fotoğrafı kullanılarak yapılan eserin Hollanda'daki lale soğanı mezatına gönderme yaptığını ve çizgili lalelerin makbul olduğunu öğrendim. Çizgili ya da damarlı lale soğanları ev fiyatına satılıyormuş. Halbuki lalenin çizgili olması onun hasta olduğu anlamını taşıyormuş. İsmini lale soğanına zarar veren mozaik virüsünden alan 'Mozaik Virüsü' adlı eserde İngiliz sanatçı Anna Ridler, sağlıklı olan yerine hasta çiçeklere bu kadar para verilmesini doğaya ekonomik bir değer koymanın tuhaflığını eleştiriyor. Kısaca, bitki örtüsü ve çiçeklerin dijitalde nasıl tasvir edildiğini merak ediyorsanız, 16 Nisan'a kadar sergiyi ziyaret edebilirsiniz.



KENAN DOĞULU İLE LAHZA'DAN CAZ KONSERİ
Kenan Doğulu, caz müziğin önde gelen isimleri Cenk Erdoğan ve Mehmet İkiz ile ilk kez İş Sanat özel konserinde aynı sahnede bir araya geldi. Türk pop müziğine sayısız eser kazandıran, müzik kariyerinde hafızalara kazınan işlere imza atan Kenan Doğulu'nun Aklım Karıştı, Bugünüm Sensiz Geçti gibi unutulmaz şarkılarının caz trio olarak yorumlandığı bu özel buluşmada, Erdoğan ve İkiz'in ortak üretimleri Lahza albümünde yer alan Harem Nights ve Volte Face şarkıları seslendirildi. Kenan Doğulu'nun Lahza projesine özel bestelediği 'Neden Olmasın' isimli yeni enstrümantal şarkısı da gecenin sürprizi olarak ilk kez dinleyiciyle buluştu.

KLONDİKE, SUNDANCE FİLM FESTİVALİ'NDEN ÖDÜLLE DÖNDÜ
Yönetmenliğini Maryna Er Gorbach'ın, ortak yapımcılığını Mehmet Bahadır Er'in üstlendiği Ukrayna-Türkiye yapımı 'Klondike' filmi ilk gösterimini gerçekleştirdiği dünya sinemasının en önemli festivallerinden Sundance Film Festivali'nin 'Uluslararası Yarışması'ndan 'En İyi Yönetmen' ödülü aldı.



FİLME ÖVGÜ YAĞDI
Jüri, gerekçeli kararını "Titizlikle oturtulmuş kadrajları, zarifçe örülmüş hikayesi ve oyuncuların performansıyla izleyene hayat veren, dünya paramparça olurken yaptığımız seçimler hakkında bir film" olarak açıkladı. Filmin yönetmeni Maryna Er Gorbach ise konuşmasında ekibine, oyunculara, filmi destekleyen kurumlara ve seyircilere teşekkür ederken; Ukrayna'da yaşanan işgalin bitmesini ve huzurlu güzel günleri yaşamayı umduğunu da sözlerine ekledi.



NASA
DANIŞMANLIĞINDA 150 MİLYON $'LIK FİLM
Hollywood'un uzay merakı bitmiyor. '2012', 'Kurtuluş Günü', 'Yarından Sonra' ve 'Godzilla' gibi sinema tarihine geçmiş birbirinden görkemli filmlerde imzası bulunan usta yönetmen Roland Emmerich, bu kez 'Moonfall' ile sinemaseverleri etkisi altına alacak. Ay'ın yörüngesinden çıkıp Dünya'ya çarpmasının nasıl bir felaket yaratabileceğini en biçimde beyazperde aktaran 'Moonfall' 4 Şubat'ta vizyona girecek. 150 milyon dolarlık bütçesiyle, 2022'nin en merak edilen bilim kurgu filmi 'Moonfall' efektleri ve etkileyici prodüksiyonuyla sinema perdesinde görsel bir şölen yaratacağa benziyor. Oyuncu kadrosunda Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Michael Pena, Donald Sutherland gibi isimlerin yer aldığı filmin konsept danışmanlığını da NASA'nın üstlendiğini belirteyim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA