Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. MEHMET ÖZ

Sütteki mineral havaya mı uçar?

Bu sabah soyalı kahvenizi içerken bir şeylerin eksik olduğunu fark ettiniz mi? Biz ettik... En sevdiğiniz 'uyanma aracınız', zannettiğinizden daha az kalsiyum içeriyordu! Araştırmalar; içeceklere eklenen yüksek miktardaki kalsiyumun, karton ya da şişelerin dibinde biriktiğini gösteriyor.

KUTULARI SALLAYIN
Sonuçta olarak da, kemiklerinize iyi gelen minerallerin çok az bir kısmı bardağınıza girebiliyor... İçeceğin dibine ne kadar kalsiyum biriktiği de, içtiğiniz içeceğin hangi kalsiyum çeşidiyle kuvvetlendirildiğine bağlı olarak değişiyor. Yapılan bir çalışma; portakal suyundaki kalsiyumun 'en kalıcı' olduğunu gösteriyor. Bu sorunu çözmek için süt ya da meyve suyunu içmeden önce kutuyu iyice sallamanız gerekiyor. Ancak bazı araştırmalar; ne kadar hızlı sallarsanız sallayın kutudaki tüm kalsiyumun bardağınıza boşalmadığını gösteriyor!

D VİTAMİNİ GEREKİR
Eğer kalsiyum konusunda duyarlıysanız, içinde doğal kalsiyum barındıran içecekler içmeniz gerekiyor. Mesela, inek sütündeki kalsiyumun sadece yüzde 11'i içerken kayboluyor. Vücudunuzun kalsiyumu emmesini sağlayan D vitaminini almadığınız zaman ise, kartondaki kalsiyumun tümünü içseniz de pek bir işe yaramıyor! Yani etrafta 'onu içeri alacak' D vitamini yoksa kalsiyumu bağırsak kapısına kadar taşımanın pek bir anlamı olmuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA