Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

24 Eylül #şortgiyiyorum eylemi

Şort giyen hemşire Ayşegül Terzi'yi, ruh hastası çirkin bir adam belediye otobüsünde tekmeledi. Bunu bilmeyenimiz yok. Ancak bizde şöyle bir hal var; başımıza gelmeden durumun ciddiyetini fark edemiyoruz.
Her şey başkaları için olası ama bizim için değil sanki. O yüzdendir ki 2016 yılında bir kadın şort giydiği için yüzüne tekme yiyebiliyor.
Zamanında sustuklarımızın, almadığımız tavırların, sergilemediğimiz duruşların bedelini ödüyoruz. Demokrasi, kişilik hakları, kadın hakları, çocuk hakları diyoruz ama sadece diyoruz.
Ortada hak falan yok.
Şimdi o sapık zihniyetli zat Abdullah Çakıroğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlarından tutuklanıp Ümraniye Cezaevi'ne gönderildi. Peki ya Abdullah Çakıroğlu tipi diğerleri ne olacak?

TAVIR KOYMALIYIZ
Ben bugün evden çıkarken gideceğim yere göre etek, şort, dekolte, dar kıyafet giyebilir miyim, giyemez miyim diye düşünmek zorunda kalıyorsam eğer, ben bugün canımın istediğinden ziyade gideceğim ortamda başıma bir gelir mi kaygısıyla kıyafetlerimi seçiyorsam eğer; bu soruyu sormak zorundayım.
Peki aynı hasta ve geri zihniyetteki diğerleri ne olacak?
Kadına yapılan ikinci sınıf insan muamelesi ne zaman sona erecek?
Kadınların bazı şeylere mecbur edilmesi, özgürlüklerinin elinden alınması karşısında ne zaman güçlü bir tavır konacak?
Ayşegül Terzi'nin tekmelenmesinin ardından Facebook'ta 24 Eylül Cumartesi günü #şortgiyiyorum eylemi açıldı. Her nerede olursa olsun kadınlar o gün boyunca şort giyecekler ve çektikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşacaklar.

Bİ RLEŞELİM KIZLAR
Etkinliğin facebook sayfasındaki yorumlarıysa birbirinden farklı.
Bir kısım sonuna kadar destek veriyor, 'Tabii ki şortumuzu giyip çıkacağız, kimse bizi durduramaz' diyor.
Bir kısım da 'Benim duruşum belli, kimseye bir şey ispat etmek zorunda değilim. Bu iş şort giyerek olmaz, bu iş daha derin, daha köklü bir müdahale istiyor' fikrinde.
Tabii o sayfada bile 'Ooo yavrular giyin şortları da gözümüz şenlensin' tipinde saygısız, alt seviyeden bakıp dalga geçen, kadınları küçümseyen manyak erkek yorumları var.
Bence, bu eyleme bütün kadınlar destek vermeli. En azından aynı noktada birleştiğimiz görülmeli ama şortumuzu giyip fotoğrafımızı sosyal medyada paylaşmakla bu iş bitmez.
Her an, her yerde, tüm kadınlar için hakkımızı aramaya devam etmeliyiz. Bizi ancak bizim tavrımız ve kararlılığımız kurtaracak kızlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA