Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Özel haberlere telif ücreti ödensin

Gelelim NTVMSNBC'yi neden örnek gösterdiğime... İlker Gezici'nin üç gün uğraşarak hazırladığı haberi direkt hortumlayan sitede, Doğuş Yayın Grubu'nun 26 Ekim'de İstanbul'da düzenleyeceği Yeni Medya Düzeni Konferansı ile ilgili haberler vardı. Yeni medya düzeni hakkında konferans düzenle, sonra da başka gazeteden aldığın habere muhabir imzası atma! Bu mudur yeni medya düzeni yani? Sitede konferansa konuşmacı olarak katılacak efsanevi Wired dergisinin editörü Chris Anderson ile yapılmış bir röportaj da vardı...

HABERCİLİK HOBİ OLACAK
Röportajda Chris Abi özetle, yıllarca yazılı basını bedava sömürüp gelişen internet medyasını yüceltmiş. "Biz daha çok okunuyoruz. Yazılı basın bitecek" demiş. En çok kıl olduğum da internet medyasının bu küstahlığı... Eyvallah, yazılı basın da bir gün bitecek ama haberi yine muhabirler yapacak. Bu noktada Chris Abi'nin fantezisi ise şöyle: "Habercilik gelecekte iş değil hobi olacak." Alın size tartışma konusu: Hobi olarak yapılan habercilik ve haberin güvenilirliği... İnternet medyasına karşı tutucu bir profil çiziyor gibi göründüğümün farkındayım. Aksine tutucu değilim, internet sayesinde haberciliğin özgürleştiğini, sansürün yıkıldığına inanıyorum. Benim derdim emeğe karşı yapılan haksızlık. İnşallah bu konferansta 'Basında emek sömürüsü' de tartışılır. Aslında yazılı basının, televizyon ve internet medyası tarafından sömürülmesi konusunda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti çoktan harekete geçmeliydi. Bu cemiyet, Abdi İpekçi'yi ölüm yıldönümünde anmak dışında ne iş yapar, çok merak ediyorum... Örneğin yazılı basında çıkan özel haber ve köşe yazılarının başka haber kaynakları tarafından kullanılmasıyla ilgili yeni düzenlemeleri hayata geçirebilirler... Özel bir haberin başka haber kaynakları tarafından imza ve kaynak gösterilerek 24 saat sonra kullanılmasını sağlayabilirler. "Neden bahsediyorsun? Haber beklemez, medya artık ışık hızında yaşıyor" diyorsanız; o zaman ben de özel haber ve köşe yazılarının anında kullanılması karşılığında telif ücreti ödenmesini gündeme getiririm... Yani İlker Gezici'nin üç gün emek harcayarak yarattığı haberin, başka kaynaklar tarafından kullanılmasının bir karşılığı olmalı... Radyolar, internetteki siteler, TV'deki haber programları, hatta Okan Bayülgen yaptığı gece talkshow'unda İlker'in haberinden yarım saat bahsediyorsa; telifini ödemeli... Bir de cep telefonları var değil mi? Acaba internet siteleri, TV kanalları, İlker'in ya da başka bir muhabirin özel haberini cep telefonlarına kaç paraya geçiyorlar? Rupert Murdoch da benimle aynı fikirde ama boşuna yazıyorum değil mi? Muhabirin imzasını bile atmıyorlar yahu! Not: Chris Anderson'ın görüşlerinin hepsine karşı değilim. Röportajda hem fikir olduğum birçok açıklama var. İşte internet adresi: (www.ntvmsnbc.com/id/25132 504)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA