Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Muhafazakarlar neden 'Hür Adam'ı izlemedi

'Hür Adam: Bediuzzaman Said Nursi' büyük iddialarla vizyona girdi... Reklama girecek ama ilk benim dile getirdiğim Atatürk-Said Nursi buluşması medyada büyük yankı uyandırdı. Tüm haber kanallarında Said Nursi-Atatürk tartışmaları ekrana getirildi... Said Nursi'nin hayatı, tarih programlarında defalarca işlendi. Medyadaki polemik ortamı filme beklenmedik tanıtım desteği sağladı. Hatta bir ara filmin yönetmeni Mehmet Tanrısever, "Tüm engellemelere rağmen film gişede rekor kıracak" dedi.

571 BİN İZLEYİCİ AZ
Ancak filmin iki haftada elde edebildiği izleyici sayısı sadece 571 bin. Bence böylesine önemli, resmi tarihe meydan okuyan bir film için 571 bin rakamı az. 571 bin izleyici benim tahminime göre 900 bine kadar ulaşır ve bu da 'Hür Adam' için iyi bir rakam. Fakat 900 bin civarında bir izleyici sayısı Tanrısever'in bahsettiği 'rekor' olmasa gerek. İşte size nur topu gibi bir gündem: "Cemaat destekliyor, toplu bilet satışları yapıldı" fısıltılarıyla gündeme gelen 'Eşrefpaşalılar', 'Hür Adam' gibi muhafazakar cepheye üye filmler neden çok izlenmiyor? 'The İmam' için Cemaat'in desteklediği yönünde bir fısıltı duymadım ama o da muhafazakar sinemaya örnek teşkil edecek bir yapımdı ve sadece 109 bin izleyicide kaldı. Said Nursi'nin hayatı ilk kez sinemaya uyarlanmasına rağmen 571 bin izleyici neyin göstergesi? Toplu bilet satışı desteğine rağmen 'Hür Adam' neden az izlendi? "Türkiye de muhafazakarlaşıyor" deniyor ama bunun etkilerini neden sanatsal ve entelektüel alanlarda pek göremiyoruz? Muhafazakar filmler, neden Kemalist duyguları okşayan 'Veda', 'Mustafa' gibi yapımların gerisinde kalıyor? Türkiye'de muhafazakar kesim ne kadar entelektüel? Said Nursi'nin hayatını neden merak etmiyorlar?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA