Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

UEFA kupası mı, Ceylan'ın ödülü mü daha değerli?

Galatasaraylı futbolcular ve teknik ekip, UEFA Kupası'nı kazandıklarında devlet tarafından para ve altına boğulmuşlardı. Özel sektör de bu başarıyı ödüllendirmişti.
A Milli Basketbol Takımı, Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olunca devlet baba daha da coşup 28 milyon lira para ödülü vermişti.
Sadece futbol ve basketbolda değil, uluslararası müsabakalarda dereceye giren her sporcuya para ödülü veriliyor.
Ülkemizi
başarıyla temsil eden sporculara verilen ödüllere karşı değilim ama yurt dışında ödül kazanan sanatçılarımızın üvey evlat muamelesi gördüklerine inanıyorum...
Ortada bir çifte standart var.
Eğer sporcunu altına boğuyorsan, sanatçını nasıl unutursun?
Nuri Bilge Ceylan'ın, Cannes Film Festivali'nde aldığı ödüller mi yoksa UEFA Kupası mı daha değerli?

SANAT DAHA PRESTİJLİ
Semih Kaplanoğlu'nun, Nuri Bilge Ceylan'ın, Orhan Pamuk'un aldığı ödüller tabii ki daha prestijli.
Sportif başarıları önemsemiyor değilim ama entelektüel düzeyinizle, sanatsal bakış açınızla alınan ödüller bir ülkenin gelişmişlik seviyesini daha çok yükseltir.
Düşünsenize...
Ceylan, Avrupa'da sanata, felsefeye, entelektüel gelişmelere yön veren Fransa'ya ve dünyaya sinemasını, sanatsal gücünü kabul ettiriyor. Bundan daha büyük bir prestij olabilir mi?
Bir de sporculara ödül verirken "Türkiye'yi tanıttılar" edebiyatı yapılıyor! Bir Çinli, Emre'nin Avrupa'lı X bir takıma attığı golü izleyince "A ne güzel gol, bu yaz tatilimi Türkiye'de geçirmeliyim" der mi?
Sanmıyorum ama aynı Çinli'nin; Ceylan'ın muhteşem film karelerine ya da Pamuk'un kitaplarındaki etkileyici cümlelerine kapılıp İstanbul'a gelme ihtimali bence daha yüksek.
Sanatçıların kendi cebinden paralarla yola çıktıklarını hatırlatmama gerek yok herhalde.
Öte yandan futbolcu kazandığı ödül parasıyla gider ev alır ama Ceylan ya da başka bir sanatçının para ödülü sayesinde yeni filmini çekmek için sponsor bulmasına gerek kalmayabilir.
Sanatçılara verilen ödüllerin yeni bir sanat eseri olarak geri dönme ihtimali yüksektir.
Özetle; yurt dışında ödül kazanan Ceylan gibi sanatçılarımız Kültür Bakanlığı'ndan aldıkları üç kuruşluk destekten çok daha fazlasını hak ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA