Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TİAK da Futbol Federasyonu gibi

Dün, Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi'nin (TİAK); Televizyon İzleme Ölçümü çalışmasının (yani reytinglerin belirlenmesi) sürdürüldüğü 800 hanenin deşifre olduğunu ve bunların değiştirileceğini açıklamasının yeterli olmadığını bir ben, bir de Yavuz Semerci yazdı galiba...
Dün ne yazmıştım?
Bu vaka, televizyonculuk sektöründe asrın skandalıdır. Birçok yapımın ve belki de kanalın hakkı yendi.
Daha da kötüsü, reklamverenler aldatıldı. Kısacası milyarlarca dolarlık devasa bir reklam pastası meğer yanlış dağıtılıyormuş!
Ve şimdi TİAK, "Tamam biz bu denekleri değiştireceğiz, paniğe gerek yok" diyor. Yahu siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz?
Bu 800 denek neden değiştiriliyor?
Demek ki birileriyle bağlantıları var, yüksek ihtimalle para karşılığında kendilerinden istenilen TV yapımlarını, dizilerini izlediler.

ŞİKEDEN ÖNEMLİ
Öyleyse TİAK, hangi yapımcı ya da kanal hile yaptıysa açıklamalı.
Yoksa TİAK da Futbol Federasyonu ve Futbol Kulüpleri Birliği gibi mi hareket edecek?
TV yöneticileriyle kapalı kapılar ardında toplantı yap ama kamuoyuna bir şey açıklama! Güzel iş!
Size bir şey söyleyeyim mi?
Reytinglere şike karışması, futboldaki şikeden daha önemli bir olay.
Reyting deyip geçmeyin, reytingler reklamverenler için ölçülür ama bu ölçüm dolaylı yoldan bir ulusun kaderini belirler.
Evet, yanlış okumadınız!
Bir ulusun kültürünü, yaşam tarzını, hatta politik yaşamı belirler. Öyle denek aileler seçersiniz ki, Türkiye'deki sosyal yaşamın gidişatını belirlersiniz.
Tek bir örnek vereyim: Star TV Ana Haber ile STV Ana Haber'in izleyici profili aynı mı? Aralarında dağlar kadar fark var! (Yanlış anlaşılmasın; ben kim iyi, kim kötü tartışmasına girmiyorum. Sadece aradaki farkı anlatmaya çalışıyorum.) Öyle ailelere bu reyting ölçüm aletlerini dağıtırsınız ki, Star TV Ana Haber reytinglerde uçarken, STV Ana Haber dibe çöker. Ya da tam tersi olur.
Tamam, bu değişimlerin de bir realitesi olmalı.
Hemen bir günde bir kanal ya da program birinci olmaz ama bir anlayışı ya da kültürel duruşu yavaş yavaş yukarıya ya da aşağıya çekebilirsiniz.
Bunun da çok çok uzun vadede, Mao'nu Kültür Devrimi'nden bir farkı olmaz.
Yani demem o ki; TİAK mutlaka ama mutlaka bu şikeye karışanları açıklamalı. Yargı da hemen bu skandala müdahale etmeli.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA