Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tabloyu katlayıp taşımak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 'uzman' olarak görev yapan Hasan Mutlu, 1956'da Yozgat'ta doğdu. 1980'de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü bitirdi. 1981'de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde tablo restorasyonu üzerine çalışmalar yaptı.
1982'de Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ne tablo restoratörü olarak atandı. 1984'de Fransa'nın devlet bursunu kazanarak Paris'e gitti. Fransa'da çeşitli müzelerde ve atölyelerde tablo restorasyonu, konservasyonu ve müzecilik üzerine eğitim aldı.

PAHA BİÇİLMEZ TABLO
Ve bir son dakika haberi: 1938'de Atatürk'ün talimatıyla ünlü Türk ressamı Cevat Dereli'ye yaptırılan, Merinos Yün Fabrikası'nın resmedildiği 6 metrekare büyüklüğündeki yağlı boya tablo yok oldu.
Paha biçilemeyen tablo Ankara'ya nakledilirken 'uzman' Hasan Mutlu tarafından rulo yapılıp katlanarak araba bagajına konulunca; boyaları döküldü. Tablo yüzde 80 oranında hasar gördü ve orijinalliğini yitirdi!
Hasan Mutlu uzman olmasaydı ne yapardı acaba? Baktı tablo bagaja sığmıyor, benzin döküp yakardı herhalde!
Tablo yok etme uzmanı Hasan Mutlu bu olaydan sonra kınama cezası alıp emekli oldu. Hakkında açılan soruşturma devam ediyor.
Soruşturma devam etse ne olacak ki; en fazla komik bir ceza alıp kurtulur.
İnsanın aklı mantığı almıyor; bir restorasyon uzmanı böyle bir şeyi neden yapar? Mutlu; Atatürk düşmanı mıydı, Cevdet Dereli'ye gıcık mıydı? Yoksa hayatında heyecan arıyordu ve böyle bir garipliğe imza atarak tarihe mi geçmek istedi?
Ee Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü, III. Selim'in tahtını lojmanına taşırsa; uzman da bagaja sığmayan tabloyu katlar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA