Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Muhafazakârlar için eleştiri vakti

Emek Sineması son üç yıldır medyada yoğun bir şekilde tartışılıyor. Peki, siz hiç muhafazakâr basında bu sorunla ilgili çıkan, gündem yaratacak bir yazı ya da haber hatırlıyor musunuz?
Belki bir-iki yazı kaleme alınmıştır ama Emek sorunuyla ilgili muhafazakâr basından hiçbir zaman gür bir ses çıkmadı.
"Emek'in bulunduğu Serkildoryan Binası mimari açıdan yabancı ekol; muhafazakârlar ilgi göstermiyor" demek de sakat bir bakış açısı. Kültürel mirasa sahip çıkmanın yerlisi, yabancısı olmaz. Emek mücadelesi sadece bir sembol; Türkiye'de daha büyük tarihi kıyımlar yaşanıyor ama muhafazakâr basından 'tık' yok!

CAMİLERİN DURUMU
Camilerdeki restorasyon hataları, Osmanlı'ya ait saray ve müzelerdeki yanlış uygulamalarda bile iktidarı eleştirme ihalesi; her seferinde solculara kalıyor. İşte Türkiye böyle garip bir ülke. İstisnalar elbette var ama ortalama bir muhafazakârın gözünde solcu ya da laikler; geçmişle bağlarını koparmış, milli ve manevi değerlerden yoksun insanlardır.
Peki, ruhları Osmanlı sevgisiyle dolu muhafazakârlar 'ecdat yadigarı' dedikleri eserlere sahip çıkıyorlar mı? Belki birkaç yazar yapılan yanlışları eleştirmiş olabilir ama asıl soru şu: Kamuoyu oluşturuyorlar mı? Restorasyon sırasında çıkan yangında Kılıçali Paşa Camii'nin mihrabı ve orta kubbesi zarar gördüğünde, muhafazakâr kesimden gündeme oturacak bir tepki geldi mi?
Hadi o yangındı, kazaydı; ya Mimar Sinan'ın 'kalfalık' eseri tarihi Süleymaniye Camii'nin ses akustiğinin, yapılan yanlış restorasyonlar nedeniyle bozulduğunda muhafazakâr basın ve yazarları ne yaptılar?
Belediye, Beyoğlu'ndaki Demirören AVM'nin imara aykırı bir şekilde büyük inşa edilmesine göz yumdu. O AVM yapılırken, Hüseyin Ağa Camii'nin kubbesinin yarılmasını muhafazakârlar sert bir dille eleştirdiler mi?

ECDAT MİRASI
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü'nün, 3. Selim'in tahtını lojmanına taşıması haber olunca, muhafazakâr kesimde ortalık yıkılmalıydı ama o da olmadı!
Haliç Metro Geçiş Köprüsü; Tarihi Yarımada'nın siluetini bozacağı gerekçesiyle eleştirildi. UNESCO'dan bile heyet geldi, inceleme yaptı. Peki, muhafazakâr basın ne yaptı? Bırakın eleştirmeyi; köprünün ışık sistemiyle siluete zarar vermeyecek şekilde gölgeleneceğini savunanlar oldu!
Ne yazık ki, muhafazakârlar dillerinden 'Milli ve manevi değerler'i hiç düşürmezken; ecdat mirası tarihi eserlerin yok olmasına ses çıkarmıyorlar.
Umarım bu yazıyı muhafazakâr kesim bir özeleştiri fırsatı olarak görür!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA