Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çekirdek çıtlayan adam!

Erdem Gündüz adlı vatandaşın; polisin Gezi Parkı'na müdahalesini Taksim meydanında sabit bir şekilde durarak protesto etmesi, Gezi eylemlerinin farklı boyutlarda devam edeceğini gösteriyor.
"Öyle deli gibi meydanda dikilerek ne olacak ki?" demeyin; Gündüz'ün 'duran adam' protestosu Twitter'da 'Trends' oldu. Sadece Türkiye'de değil, Worldwide Trends'de dünya çapında birinci sırada yer aldı!
Bu, mitinglerden ve yüz binlerin meydanlarda toplanmasından daha büyük gündem yaratır.
Yarattı da zaten, tüm dünya önce Erdem Gündüz'ü "Niye öyle duruyor diye merak etti" sonra da Gezi Parkı'na yapılan operasyonları öğrendi ya da hatırladı.

DALGA DALGA YAYILIYOR
Polisin, Gündüz'e destek için sabit duranları gözaltına alması ise sivil itaatsizlik eylemleri karşısında acemi olduğunun göstergesi. Hiç kimseye zarar vermeyen, öylece sessizce duran insanların gözaltına alınması 'duran adam' eyleminin hem eğlencesiydi hem de dünya çapında reklamıydı.
Polis teşkilatı işe, sivil itaatsizlik eyleminin teoride kurucusu Henry David Thoreau'nun 'Civil Disobedience' (sivil itaatsizlik) makalesini okuyarak başlayabilirler. Sonra da Mahatma Gandhi'nin ortaya attığı Satyagraha (hakikat gücü) felsefesini geçiş yapabilirler. Ama kendilerini fazla kaptırmasınlar; Satyagraha, "Taşın kalbini eriten direniş" olarak da bilinir. Bu eylem felsefesinde düşmana karşı zora başvurmak yerine, düşmanın fikrini değiştirmek vardır.
Şimdi dünya 'duran adam' protestolarını konuşacak; sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aynı eylem yapılacak.
'Duran adam' eylemini farklı formatlarda da görebiliriz. Bence asıl ezberi 'durup çekirdek çitleyen adam' eylemi bozar. Böylece 'duran adam'lar saatlerce canları sıkılmadan ayakta dikilebilirler. Yanlarına gelen polislere de çekirdek ikram edip eylemin dalga dalga yayılmasını sağlayabilirler.
Şaka bir yana... Gezi Parkı eylemleri; siyasetten protesto eylemlerine ve medyaya kadar birçok alanda ezber bozmaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA