Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tecavüzcüyü savunanlar

Hükümetin çocuk istismarının önüne geçebilmek için hazırladığı yeni tasarıya göre; artık 18 yaşından küçük herkes 'çocuk' kabul edilecek ve cinsel istismar, tecavüz davalarında mağdurun 'rızası', 'menfaat karşılığı' gibi nedenler yargılama konusu yapılmayacak.
Çocuğun yaşı küçüldükçe, sanığa verilecek ceza artacak.
Cinsel istismar, ensest ve cinsel saldırı suçlarında; cezaları '15 yıldan az olmamak üzere' şartına da bağlanacak.
Daha önce de yazdım; bu tasarıyla önemli bir adım atıldı, sonuna kadar desteklenmeli. Ama sadece cezalarla bu iş çözülmez. Çocuklara karşı işlenen tecavüz ve taciz suçlarında, halkımızın algı değişikliğine ihtiyaç var.
Örneğin ensest ilişki suçları, genelde saklanıyor ve aile içinde kalıyor. Bir kız çocuğu, evden kaçıp tecavüze uğradığında; "Ee evden kaçmasaymış, ne işi vardı bilmediği yerlerde?" gibi tecavüzü mazur gösteren yorumları hep duyarız.
Çocuk gelin trajedisi ise önemsenmez. Bir de tecavüzcüyü, akrabası, yakını diye savunma psikolojisi var...

TECAVÜZ ALGISI DEĞİŞMELİ
14 yaşında toplu tecavüze uğrayan çocuğun avukatı H.A., geçtiğimiz ay girdiği davada yaşadıklarını Twitter'a yazmıştı.
İşte tecavüze karşı değişmesi gereken algı ve o şok tweet'ler:
"Birazdan 11 şüphelinin ve 15 yaşında bir mağdurun olduğu, içinde uyuşturucu ve tecavüz geçen ağır bir ceza duruşmasına gireceğim. Bu arada ben mağdur vekiliyim. 14 yaşında 9 kişinin tecavüzüne uğramış ve şimdi korkudan 'Şikayetçi değilim' diyen bir çocuğun avukatıyım."
"14 yaşındaki kıza zorla uyuşturucu verip bayıltan ve sırayla tecavüz eden, bir de bunu videoya çekip paylaşan sanıkların ifadeleri şok edici. Sırf kız evden kaçıyor ve sigara içiyor diye neredeyse tecavüzü mazur gösterecek şekilde savunma yapan avukatlar bile var karşımda."
"Kız o kadar korkmuş ki, duruşma boyunca elimi bırakmadı. İfade vermek için sanıkların dışarı çıkmasını istedi. Olayı anlatırken hep ağladı. 11 sanıktan 5'i tutuklu, diğer 6'sı için de tutuklama istedim."
"3.5 saat ve 21 sayfa tutanak sonunda; tutukluların tutukluluk hallerinin devamı ile tutuksuz olanların tutuklanmalarına karar verildi. Sanık yakınları arbede çıkardı. Mağdur kıza, annesine ve bana saldırmaya kalktı. Polis eşliğinde kaleme sığındık. Dışarıda kıyamet kopuyor."
"Tecavüzcülerin aileleri bana 'Siz nasıl insanlarsınız?' diye saldırdı. Asıl siz nasıl insanlarsınız?"

NE MASUMİYETİ?
"Sonuçta ilk celse bile olsa, henüz infaza yönelik hüküm kurulmamış da olsa, o 11 tecavüzcü duruşmadan sonra cezaevine gidecek. Bu bile yeter. Evet, suçu ispatlanana kadar herkes masumdur ve burada 14 yaşındaki bir çocuğa tecavüzden bahsediyoruz. Hem de 11 kişi tarafından. Ne masumiyeti?"
"Kız birkaç defa evden kaçmış diye, sokaklarda başkalarıyla yatıp kalkıp suçu bize yıkmaya çalışıyor, akli dengesi yerinde değil' bile dendi. O tramvayı yaşayan birinin ruhsal durumu elbette yerinde olmaz ama 'Akli dengesi yerinde değil' ne demek? Deli diye tecavüz mü edeceksiniz?"
"Mağdur çocuk şu an yurtta kalıyor ama annesi ve küçük kız kardeşi için hayat bundan sonra onunki kadar korunaklı olmayacak maalesef.
Gözümün önünde kadını 'Seni de kızın gibi yapacağız' diye tehdit ettiler. Onunla ilgili de ayrıca suç duyurusunda bulunuldu elbet.
Tecavüze uğrayan çocuğunun hakkını aradı, suçlulardan şikayetçi oldu diye bir anneyi tehdit etmek hangi insani ölçüte sığabilir?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA