Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TRT okul yeni sezonda iddialı

TV sektöründe yeni sezon başlayınca hep büyük kanalların reyting canavarı dizilerini, yarışmalarını konuşuyoruz. Evet, bu yapımlar popüler ama kamu yayıncılığı görevini üstlenen, toplum yararına büyük işler yapan kanallar da var. Bunlardan biri de TRT Okul…
Eskiden yayın akışında hem at yarışlarına, hem de Açık Öğretim derslerine yer vererek kafa karıştıran, hayata veda etmiş öğretmenlerin ders anlattığı TRT 4 adında sıkıcı ama kült esrarengiz bir kanal vardı. O kanal kapandı ve yerine 31 Ocak 2011'de Anadolu Üniversitesi ve TRT işbirliği ile TRT Okul kuruldu.
TRT Okul'un, TRT 4'ten en büyük farkı, insanların içini karartan bir yayın anlayışına sahip olmaması. TRT Okul da Anadolu Üniversitesi'nin ders programlarını yayınlıyor ama her yaştan izleyiciye yönelik programlarıyla eğlenceli bir eğitim kanalı olmayı başarıyor.

513 PROGRAM
Bu başarının mimarlarından TRT Okul Kanal Koordinatör Vekili Suat Tekiner ile hem kanalı, hem de yeni programları konuştuk. Tekiner, TRT'nin genç ama deneyimli yöneticilerinden biri. Vakti zamanında 'Yörelerimiz Türkülerimiz', '1 Kelime 1 İşlem', 'Yaşamın İçinden', 'Bu Toprağın Sesi' gibi TRT'nin klasikleşmiş programlarının prodüktörlüğünü de yapan Tekiner, açıldığından beri TRT Okul'da ses getiren işlere imza atıyor.
Tekiner, Anadolu Üniversitesi ile iyi bir işbirliği içersinde olduklarını ve kanalın program üretmede TRT bünyesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor: "Anadolu Üniversitesi ile 'Yaşam boyu eğitim' sloganıyla yola çıktık. Eğlenceli bir eğitim kanalıyız. Kendi programlarımızı üretmede büyük yol aldığımızı düşünüyorum. Kanal açıldığından beri 513 program, 11 bin 816 bölüm üretmişiz. Ürettiğimiz programları, diğer TRT kanallarıyla da paylaşıyoruz. Örneğin TRT Belgesel'de 18 yapımımız (toplamda 809 bölüm), TRT Anadolu'da 10 yapımımız (toplamda 945 bölüm) yayınlanmış. Programlarımızı TRT'nin birçok kanalıyla paylaşıyoruz."

EBU ÖDÜLLÜ
Tekiner, TRT Okul'un aldığı ödüllerden de bahsetti. TRT Okul uluslararası ve yurt içinde çeşitli kurumlardan 13 ödül almış. Örneğin Avrupa Yayın Birliği'nin düzenlediği 'EBU Creative 7 Best 2012' yarışmasında TRT Okul'un 'Konuşan Fotoğraflar' programı yaratıcı format ödülü almış. 'Akıllı Alışveriş' programı da aynı yarışmanın bu yıl final bölümünde yarışacak.
Asıl dikkat çekici gelişme ise TRT Okul'un bazı günlerde 22.00-01.00 saatleri arasında en çok izlenen TRT kanalları arasında yer alması. Örneğin Temmuz ayında, 15 TRT kanalı arasında TRT Okul'un en çok izlenen dördüncü kanal olduğu gece bile var.

BU PROGRAMLAR HEM EĞLENDİRİYOR, HEM EĞİTİYOR

Suat Tekiner, TRT Okul'da yeni yayın döneminde öne çıkacak programlardan da bahsetti. İşte o programlardan bazıları:
ABARTMA: 'Birlikte yaşamanın kuralları nelerdir?', 'Ortak yaşam alanlarında birbirimize saygı göstermezsek ne olur?' sorularına komik skeçlerle yanıt arayan bir program. Bu programın bir bölümünü izledim; otobüste bağıra bağıra cep telefonuyla konuşan, koltuğa yayılıp yanındaki yolcuyu rahatsız eden kaba insanlar çok güzel ti'ye alınıyor. Sunucu arkadaş gerçekten yetenekli, skeçlerde de usta oyuncular rol alıyor.
ANADOLU AKADEMİSİ: Lisansüstü tezler yazılır, hocalar okur ve sonra unutulmaya terk edilir. Bu programda akademisyenlerin yazmış olduğu lisansüstü tezler gün yüzüne çıkarılıyor ve tartışılıyor.
BAY BAZAN: Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Durul Bazan, bu programda 'Bay Bazan' karakterine hayat verip skeçlerde günlük hayatta kullanılan İngilizce'yi öğretiyor. Bu programın da bir bölümünü izledim. Diğer yabancı dil programları gibi soğuk ve sıkıcı değil. Bazan'ın komik skeçlerini çocuklar ve gençler çok sevecek.
DEĞİŞEN ŞEHİRLER: Kentlerimizdeki değişimin mimari, sosyolojik, psikolojik ve kültürel açıdan incelendiği belgesel program.
DAHA TAMAM: TRT Okul'un sevilen yüzü, uçuk öğretmen Radi Hoca, esprili sivri dili ile bazen TRT'yi bile eleştiriyordu. Radi Hoca, yeni programında çok farklı karakterlerle karşımıza çıkacak.
DÜŞÜNEN GENÇLİK: Bu programda üniversitelerin kampüslerine konuk olunuyor ve öğrenci temsilcileri öğrenci sorunlarını gündeme getiriyor.
FOBİNLE YÜZLEŞ: Her bölümde bir katılımcı bir psikolog eşliğinde fobisi ile yüzleşiyor.
KAMPÜSLER YARIŞIYOR: Üniversite öğrencilerinin beş kişilik gruplarla katıldığı yarışma... 'Survivor'ın üniversite versiyonu gibi duran bu yarışmada, dört ana parkur var.
KISA FİLM AKADEMİSİ: Yeni sezonun en önemli programlarından biri… Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile gerçekleştirilecek bu projede, sinemamızın 100'üncü yılında 100 kısa filme yapım desteği sağlanacak. Yarışmada onay alan her film için proje sahiplerine kamera teknik malzeme ve 5 bin lira yapım desteği verilecek. Sinema öğrencileri bu yarışmaya dikkat! Yeni yayın döneminde bunun gibi daha birçok yarışma ve program TRT Okul'da yayınlanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA