Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Oscar'ın favorileri salon bulamıyor

Hıncal Abi (Uluç) de 'Whiplash' filmini beğenmiş, "Bu filmi mutlaka ama mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum" diye yazmış. Hâlâ 'Whiplash'i izlemeyen varsa Hıncal Abi'nin yazısını okusun derim; o etkileyici yazıyı okuduktan sonra koşa koşa filmin korsan DVD'sini alırlar!
Evet, Hıncal Abi gibi birçok yazarın 'Whiplash' ile ilgili övgü dolu yazıları, ne yazık ki, korsancıların ekmeğine yağ sürüyor. Elbette eleştirmenler, köşe yazarları korsana destek vermek için yazmıyorlar ama dolaylı yoldan korsana destek oluyorlar. Çünkü 'Whiplash', Türkiye'de sadece 21 salonda gösterime girdi. Bu salonların çoğu İstanbul'da. Aslında 21 salon, İstanbul için bile az!
Beş dalda Oscar'a aday olmasına rağmen 'Whiplash', birçok ilde vizyona girme fırsatı bulamayacak. Çünkü sinema salonları, kalitesiz yerli filmlerin istilası altında. Tamam, tüm dünyada yerel filmler daha çok salon bulur ama bunun da bir oranı olmalı.
Bu oranı da Kültür Bakanlığı ayarlamalı. Bu köşede hep yazıyorum; henüz sesimizi duyan olmadı! Sadece yerli değil, gişe canavarı popüler yabancı filmlerin de bu tekelleşmede payları var. Sorun derin; sinema işletmecileri her salondan maksimum kazanç sağlamanın peşinde. İzleyici de genelde sinemayı eğlenme, kafa boşaltma aracı olarak görüyor. Ama sinema bir sanat dalı, sadece gişe canavarı filmlerden ibaret değil!

KÜLTÜREL YOZLAŞMA!
Oscar adayları açıklanmadan önce 'Boyhood'un Oscar'ın favorisi olduğundan ama Türkiye'de bir-iki festival dışında salon bulamadığından, orijinal DVD'sinin piyasaya sürüldüğünden bahsetmiştim. Ve 'Boyhood', tam altı dalda Oscar'a aday gösterildi. Özetle; Türk halkı Oscar'ın da en büyük favorisini sinemada izleyemeyecek; ya korsan ya da orijinal DVD'sini almak zorunda kalacak.
Eskiden festivallerde ödül almış filmler vizyona giremiyordu, sanatsal yerli filmler hiç salon bulamıyordu.
Bazen öyle bir film izlersiniz ki hayatınız değişir, ufkunuz genişler. Durum o kadar vahim bir boyuta ulaştı ki, artık Oscar'ın favorisi yapımlar da eğer çok gişe getiremeyecekse salon bulamıyorlar. Kültür Bakanlığı farkında değil ama bu durum ülkede adım adım büyük bir kültürel yozlaşmaya neden olacak!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA