Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bilet yerine geçen kitap

Demokrat Eğitimciler Sendikası Araştırma Merkezi'nin (DESAM) raporuna göre; AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0,01. Öte yandan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) araştırmasına göre ise Türkiye'deki kitap okuma oranı kişi başına yıllık 8.62. Bir başka araştırmaya göre ise Türkiye'de kişi başına düşen kitap okuma sayısı 7.3. Araştırmalar arasındaki bu büyük farkı galiba ders kitapları belirliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre; Türkiye'de 2014 yılında kişi başına 7.3 kitap düştü.
Kitap türlerine göre bakıldığında; eğitim kitapları yüzde 71, yetişkin kurgu dışı yüzde 11, inanç yüzde 9, çocuk- ilk gençlik yüzde 5, yetişkin kurgu yüzde 3 oranında üretilmiş.

DURUM VAHİM!
Avrupa ve ABD'de en çok kitap okuyanlar; 60 yaş üstü kitle. Türkiye'de ise en çok kitap okuyanlar 7-14 yaş grubu.
Yani Türkiye'de kitap okunuyor ama okunanların çoğunluğu ders kitapları...
Kitap üretimi artıyor ama bu artışın nedeni genç nüfusun fazla olması ve onların ders kitaplarına ihtiyaç duyması.
Özetle Türkiye'de nüfusun çoğunluğu, mecburiyetten ders kitabı okuyup sonra okumayı bırakıyor. Zaten UNESCO'nun araştırmasına göre de bir ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 213 lira harcayan dört kişilik bir Türk ailesi, kitaba ise yılda sadece 6.5 lira ayırıyor.
Peki, okuma alışkanlığını artırmak için ne yapmalıyız? Her şey... Her yolu denemeliyiz.
Parlak yaratıcı fikirler ortaya atmalıyız.
Örneğin; Brezilya'da yetkililer, kitap okuma oranını artırmak için ülkenin en büyük yayınevlerinden biriyle anlaşarak metro bileti olarak kullanılabilecek bir kitap koleksiyonu hazırladı.
Koleksiyon boyut olarak küçük kitaplar içerdiği için taşıması da kolay. Sao Paolo metro istasyonlarında 10 bin adet kitap dağıtıldı. Her kitap için 10 adet ücretsiz geçiş hakkı tanındı. Ayrıca bu 10 geçişten sonra kitaplara internet üzerinden tekrar kredi yüklenebilmekte.
Bu sayede insanların kitapları başkalarına hediye ederek kitap okuma alışkanlığının artmasına yardımcı olacakları düşünülüyor.
Devlet yetkilileri, belediyeler, olmadı özel kurum ve kuruluşlar gerçekten Türkiye'de kitap okuma alışkanlığını artırmak istiyorlarsa, dünyadan örnek alınacak birçok yaratıcı proje var. Yeter ki isteyelim... 'Eğitim şart', 'Hiç okuyanla okumayan bir olur mu!' demekle olmuyor bu işler!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA