Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Memur için 2016 tatil yılı

Ensonhaber'de okudum; 2016 yılının takvimine göre Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinin başlangıcı, pazartesi gününe denk geldiği için muhtemelen her iki bayram da dokuz günlük tatiller olacak.
Bir de yılbaşı, resmi bayramları ekleyince yeni yılda kafadan 22 gün izin olacak. Tabii bu tatiller en çok memura yarayacak.
Türkiye'de öğretmenlik ise şanslı bir meslek. 22 gün izin+1.5 ay+2 ay yaz tatili+kar tatili+turizm sektörü için okulların geç açılması...
Eminim çoğunuz 'Öğretmen olmak varmış' diyorsunuz. İşçileri, özel sektörde çalışanları göz önüne alınca başta öğretmenler olmak üzere memurların tatil konusunda daha şanslı olduğu kesin. Ancak Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda çok da tatil yaptığımız söylenemez. Onlarda da yıllık izin dışında resmi ve dini bayramlar var. Örneğin; Noel tatili 15 gün falan sürüyor. Bunun Paskalyası var, festivalleri var.
Aradaki asıl fark mesai saatlerinde.
DİSK Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR) hazırladığı 'Çalışma Süreleri Raporu'na göre; Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saat. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ise 38.6 saat.
AB Çalışma Süreleri Yönergesi'ne göre; her işçinin en az dört hafta izin hakkı bulunuyor. Bizde ise genelde iki hafta! DİSK-AR'ın raporunda ayrıca Türkiye'de haftada ortalama 8.7 saat fazla mesai yapıldığı, AB ortalamasının ise 3.2 saat olduğu bilgisi yer alıyor. Özetle AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında memurlar; resmi, dini bayramların uzatılmasıyla AB ülkelerine karşı izin konusunda bir denge sağlamış oluyorlar. Ama özel sektörde çalışanlar, işçiler; AB ülkelerine göre hem az tatil yapıyorlar, hem çalışma, hem de mesaiye kalma saatleri daha fazla.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA