Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tunceli’ye taşınan Robert Kolej’i kazanır

Tunceli'de çobanlık yapan 14 yaşındaki Mahir Gündoğdu'nun TEOG sınavlarının ikincisinde 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak Türkiye birincisi olması ve Robert Kolej'i kazanması müthiş bir başarı öyküsü.
Peki, Mahir; İstanbul'da bir devlet okulunda okusaydı aynı başarıyı elde eder miydi? Bu sorunun yanıtı; Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2015 'Eğitim Endeksi'nde Tunceli'nin ilk sırada yer almasında gizli. Araştırmada; İstanbul 56, Ankara 44 ve İzmir 31'inci sırada kendine yer bulabildi.
Mahir başarısının sırrını şöyle anlatmıştı: "İki öğretmenim ve okul müdürüm bizim köyde oturuyor. Tüm öğretmenlerimin yetişmemde ve başarımda katkısı oldu. Hepsi bana 'Yapabilirsin' dediler. Ama okul müdürüm ile fen ve Türkçe öğretmenlerim özellikle çok ilgilendiler."

KÖYDE EĞİTİM DAHA KALİTELİ
Tunceli'de öğretmen açığı yok, öğretmen sirkülasyonu da yok. Tunceli'ye giden öğretmen yıllarca burada görev yapıyor. Bugün İstanbul'un en köklü okullarında bile uzun yıllar aynı yerde görev yapan öğretmen az bulursunuz.
Tunceli'de imkanın az ve sosyal hayatın kısıtlı olması; Mahir örneğinde olduğu gibi öğrencilerin daha çok ders çalışmasını sağlıyor. Ancak asıl fark sınıf mevcutlarında ortaya çıkıyor.
Tunceli'de yaşanan göçler yüzünden özellikle köylerde nüfusun azalması ve sınıf mevcutlarının ortalama 15 öğrenciye düşmesi, Mahir'in başarısında önemli bir etken.
Büyük şehirlerde imkan çok ama başta devlet okulları olmak üzere sınıf mevcutları çok kalabalık.
İstanbul'un en pahalı özel okullarında bile sınıf mevcudu 20'den başlıyor. Tunceli'de sınıf mevcutlarının az olması öğretmenlerin öğrencileri adeta birebir ders verir gibi çalıştırması başarıyı da beraberinde getiriyor.
Tunceli'deki tüm okullarda tam gün eğitim yapılması da başarıyı getiren bir başka faktör. Çocuklar sabahın köründe okula gitmek zorunda kalmıyor. İstanbul'daki öğrenciler gibi günde 2-2.5 saat trafik çilesi çekmiyorlar.
Tunceli'nin fakir ve iş imkanlarının kısıtlı olması da öğrenciler için ayrı bir motivasyon. Aileler çocuklarının hayatının kurtulması için eğitime müthiş önem veriyor.
İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde çocuklarını bir kurstan diğerine taşıyan, sürekli özel ders aldıran, pahalı özel okullarda okutan birçok aile var ama hiçbir il Tunceli kadar başarılı olamıyor.
Ne garip değil mi?
Belki de çocuğunuzun İstanbul Erkek Lisesi'ni, Galatasaray'ı, Robert Kolej'i kazanmasını istiyorsanız Tunceli'ye taşınmanızda fayda var.
Eğitim sisteminde Mahir ve Tunceli örneğinden çıkarılacak çok ders var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA