Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tivibu yeni sezonda iddialı

Türk Telekom'un yeni nesil TV platformu Tivibu'nun geçtiğimiz salı Esma Sultan Yalısı'nda yapılan tanıtım gecesine katıldım.
Genelde bu tarz tanıtımlar sıkıcı geçer, konuşmacılar lafı uzatır, sunucu soğuk espriler yapar, ürünün reklamları defalarca bangır bangır ekrana getirilir falan filan. Tivibu'nun tanıtımında sunucunun bir-iki yerde aksamasının dışında bunların hiçbiri olmadı. Türk Telekom TV Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Dönmez'in konuşması kısa ama özdü. Davetlilere UEFA kura çekimlerinde olduğu gibi minik toplarda çekiliş bileti dağıtıldı, iki şanslı davetli UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi finallerine bilet kazandı.
Tivibu yorumcusu Ali Ece kura çekiminde UEFA kura çekimlerindeki sıcak top- soğuk top iddialarına göndermede bulunarak "Infantino'yu o kadar eleştirdik, şimdi kurayı bize çektiriyorlar" diye espri yaptı. Ayhan Sicimoğlu konser verdi, davetliler Latin ezgileri eşliğinde dans etti. Özetle; eğlenceli, davetlileri sıkmayan, sürprizlerle dolu bir gece yaşandı.
Yani daha tanıtım partisinden Tivibu'da çok şeyin değiştiği, ekranda donmaların, kanal geçişlerdeki yavaşlık gibi sorunların kalktığının sinyalini aldım.

YENİLENEN ALTYAPI
Çağrı Dönmez konuşmasında önce A'dan Z'ye yenilenen teknolojik altyapısından bahsetti. Tivibu, yeni yayın döneminde kullanıcılarını en üstün kalitede veri akışını ve kesintisiz yayın izlenmesini sağlayan 'adaptive streaming' yayın teknolojisi ile buluşturacakmış. Dönmez, platformun yenilenen kullanıcı ara yüzü ile kanallar arası geçiş süresinin kısalacağını, izlenen programın tek tuşla başa sarılabileceğini, daha sonra izlemek için kaydedilebileceğini ya da ileri tarihli programların kayıt sırasına alınabileceğini anlattı.
Bu noktada Tivibu'nun daha kaliteli izlenebilmesi için abonelerin fiber bağlantısının da önemli olduğunu belirtmek isterim. Fiber internet Türkiye'de hızla gelişiyor ama ihmal edilen bir konu var; fiber internet sokaktaki kutudan evdeki modeme kadar kaliteli kablolarla sorunsuz bağlanmalı. Dışarıdan eve kablo döşenirken bile kaliteden ödün vermek hız kaybı yaşatıyor. Bu ayrıntıya Tivibu gibi platformların teknik servisleri özellikle dikkat etmeli. Yoksa Tivibu'nun teknolojik açıdan hiçbir sorunu yok. Örneğin 'Gerçek 4 ekran deneyimi' sunan Tivibu, kullanıcılarına; TV, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon üzerinden, diledikleri içerikleri istedikleri zaman ve istedikleri ekranda izleme fırsatı da sunuyor. Ayrıca kullanıcılar bir platformda izlemeye başladıkları içerikleri, farklı bir cihazda kaldıkları yerden izlemeye devam edebiliyor.
Bu arada Tivibu, Türkiye'de ilk defa izleyicilere '7 güne kadar yayını durdurma ve geri sarma' özelliği sunacak.
'İkili ekran' da yeni yayın döneminde dikkat çeken özelliklerinden...
Çağrı Dönmez, Tivibu'nun yeni kanal yatırımlarıyla sinema içeriğinin de zenginleşeceğini açıkladı.
Tivibu'nun zaten Sinema TV gibi güçlü sinema kanalları vardı, 2500'den fazla filmi izleyiciyle buluşturuyordu.
Demek ki, yeni dönemde sinema içeriği daha da artacak.
Elbette Tivibu'nun en büyük kozu; UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin yayın haklarına sahip olması ve Rusya, Portekiz ve Hollanda liglerinden maçları şifresiz olarak sunması. Bu arada yeni dönemde Tivibu'nun kullanıcıları, maç yayınlarını tablet ve cep telefonu üzerinden de yüksek yayın kalitesinde izleyebilecekmiş.
Geleceğin televizyon yayıncılığı internetten geçiyor.
İnternet, TV izleme alışkanlığımızı kökten değiştiriyor, artık çocuklar TV'yi tabletten izliyor. Bu değişime Tivibu gibi ayak uyduran kazanır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA