Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Özel okullar bu paraları hak etmiyor

Fosforlu Devriye adlı Twitter kullanıcısı, şu tweet'iyle sosyal medyada fenomen oldu:
'Oğlumun okulu başladı.
Verdiğimiz ücret ışığında beklediğim eğitmen kadrosu şöyle:
Matematik: Cahit Arf
Kimya: Marie Curie
Beden Eğitimi: Pele
Fizik: Michael Faraday
Beslenme Alışkanlığı: Vedat Milor
Tarih: Heredot'
Fosforlu Devriye, mevzuyu özetlemiş; Türkiye'de özel okulların eğitim kalitesinin düşük olması ancak bu kadar güzel anlatılırdı. Özellikle büyük şehirlerdeki özel okul fiyatları, ABD'deki üniversitelerle yarışıyor. Yıllık ücreti 30 bin TL'den düşük özel okul yok gibi. Eğer çocuğunuz adı sanı duyulmuş bir özel okula gidiyorsa, fiyatlar 40 binden başlıyor, 55 bine kadar çıkıyor. Bu fiyat politikasından, zengin aileler bile şikayetçi. Eğer bir çocuk, anaokulundan liseye kadar özel okula giderse, tüm eğitim masrafı (servis, yemek, okul araç-gereç masrafları dahil) toplamda 1.5-2 milyon TL'ye ulaşıyor. Bu parayı liseyi bitirdikten sonra çocuğa verseniz hayatı kurtulur!
Özel okullar hakkında epeyce bilgiye sahibim; iki-üç kurum hariç, hiçbiri aldıkları yüksek ücretin karşılığını veremiyor. Çoğu özel okulun iyi bir devlet okulundan tek farkı, yoğunlaştırılmış yabancı dil dersi vermesi. Özel bir okula dünyanın parasını verip çocuğunuzun deneyimi az, motivasyonu düşük öğretmenlerin eline düşmesi ihtimali yüksek! Öğretmen arkadaşlarımdan duyuyorum; öğretmenler, devlet okullarında çalışmayı tercih ediyor. Çünkü özel okullar, öğretmenleri de sömürüyor!
Bazı aileler, sırf çocukları iyi eğitim alsın diye yabancı ülkelere yerleşmeye başladı. Kanada'ya, ABD'ye, İngiltere'ye yerleşen çok aile var. İki-üç çocuklu bir ailenin, Türkiye'de özel okullara yılda 100-150 bin TL vermek yerine, yurt dışına taşınması daha mantıklı aslında. Çünkü yabancı bir ülkede, bizim özel okullardan çok daha kaliteli ve ücretsiz devlet okullarına giden çocuklar, eğer başarılı olurlarsa üniversiteyi de o ülkede ücretsiz okuyabiliyor. Tabii ailenin o ülkede oturum ya da vatandaşlık hakkı alması gerekiyor. Özel okulların fiyatları aşağıya çekilir mi bilmem ama Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar aldıkları büyük paraların karşılığını veriyor mu diye bir araştırma yapmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA