Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Japonya’da ölmek pahalı

Japonya'nın Aichi bölgesinde 89 cenaze evi işleten Heiankaku şirketi, ehliyetinden feragat edecek yaşlı sürücülere cenaze hizmetlerinde yüzde 15 indirim yapacağını duyurdu.
Son bir yılda Aichi'de meydana gelen ölümlü kazalardan yüzde 13.2'sine 75 yaş üzeri sürücülerin karıştığına dikkat çeken kampanya, yaşlıları araba kullanmaktan vazgeçmeye teşvik etmek için başlatılmış. Araba kullanmaktan vazgeçen yaşlı sürücülerin aile üyeleri ve yakın akrabaları da bu indirimden faydalanabilecekmiş.
Peki, kendisinin ve aile üyelerinin cenaze masraflarının sadece yüzde 15'ini karşılaması için hangi yaşlı ehliyetini verir ki! Değer mi başkalarına muhtaç kalmaya? Bence değer.
Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan Japonya'da bir cenaze töreninin bedeli ortalama 17 bin 300 dolar.
Tipik bir Japon cenaze töreni, yakılma işlemi ile başlıyor ve küllerin gömüleceği 49'uncu günün sonuna kadar çeşitli anma törenleri ile devam ediyor. Bu törenlerde gelen konuklara mutlaka yiyecek-içecek ikram edilirken, havlu ve yeşil çay gibi hediyeler veriliyor.
Aileler, rahiplere tam bir Budist töreni için ayrıca 3 bin ABD doları vermek zorunda kalıyor. Budist rahipler, bununla da yetinmeyerek, ölenin ruhuna cennete kadar rehberlik etmek üzere yakınlarının arzusuna bağlı olarak 6 bin 400 dolar alıyorlar.
Yakılan cenazenin küllerinin savrulacağı yer de Japonlar için önemli.
Parası olmayanların külleri dağa-taşa savrulurken, lüksü tercih eden aileler, ölülerinin küllerini Fuji Dağı'nı gören deniz kıyılarına dökmeyi tercih ediyor.
Eğer küllerin döküldüğü gözde mekanlara uzakta bir yerde yaşıyorsanız, bu iş için de en az 500 doları gözden çıkarmak gerekiyor.
Aklınız varsa Japonya'da ölmeyin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA