Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

214 bin kontenjan açığı...

2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre; tercih yapma hakkı olan 1 milyon 846 bin 880 adaydan 994 bin 766 kişi tercihte bulundu. Geriye kalan 852 bin kişinin tercih yapmaması kötü bir tablo. Daha kötüsü; tercih yapanlardan üniversitelerin örgün lisans ve ön lisans programlarına yerleşen aday sayısı 696 bin 241 oldu.
214 bin 430 kontenjan boş kaldı. Geçen yıl bu rakam 60 bindi!
Boş kalan bu kontenjanların çoğu özel üniversiteler. Her yere birçok özel üniversite açıldı; bunların çoğu niteliği düşük, bazıları dershane gibi. Birçok genç ne yazık ki, sırf üniversitede okudum demek için özel üniversitelerde istemedikleri ya da iş bulma olanağı az olan bölümlere kayıt yaptıracak.
Mezun olduktan sonra da ayrı bir sınav maratonu başlıyor. Beş yıl vizeler, finallerle boğuştuktan sonra yok KPSS, yok alan sınavı, genel yetenek sınavı, mülakat vs. Elbette üniversite eğitimi demek sadece ileride iyi para kazanacak bölümde okumak değil. Gençler ilgi ve alakaları doğrultusunda ya da sırf üniversite kültürünü yaşamak, kendilerini geliştirmek için de okuyabilirler. Böyle bir lüksü olanlara lafım yok. Ancak az gelirli ya da orta direk ailelerin çocukları mezun olduklarında iş bulma imkanı zor olacak bölümler için özel üniversitelere para kaptırmasınlar! Türkiye'de kolay iş imkanı bulacağınız bölümler ve iş veren tarafından tercih edilen devlet ve bazı özel üniversitelerin sayısı ve isimleri belli zaten! Diğer üniversiteleri CV'ye yazmanın pek bir faydası olmuyor! Bir yerde dayınız varsa o zaman iş değişiyor tabii. Gençlere tavsiyem; mezun olunca işsiz kalacak bir bölümde dünyanın parasını verip okumak yerine her yerde geçerliliği olan mesleklere yönelmeleri.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA