Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çin, uzaylıları saklıyor mu?

Pekin destekli Science and Technology Daily'nin raporuna göre Çin'in dev Sky Eye teleskopu dünyanın ötesinde yaşam belirtileri yakalamış olabilir.
Dünyanın en büyük radyo teleskobu olan Sky Eye tarafından tespit edilen dar bantlı elektromanyetik sinyaller, daha önce yakalananlardan farklı görünüyor. Ve bilim insanları araştırmalarını derinleştirmeye devam ediyor.
Çin Bilim Akademisi ve Kaliforniya Üniversitesi tarafından ortaklaşa kurulan karasal dışı medeniyet arama ekibinin baş bilimcisi Zhang Tonjie, ekibin 2019 ve 2020'de toplanan verilerini işlerken iki şüpheli sinyal tespit ettiğini açıkladı. Sky Eye tarafından tespit edilen yeni sinyallerin, daha önce yakalananlardan farklı olduğunu söyleniyor.
Zhang'ın bildirdiğine göre, Sky Eye düşük frekanslı radyo bandı son derece hassas ve yabancı uygarlıkların araştırılmasında kritik bir rol oynuyor.



RAPOR KALDIRILDI!
Haber sosyal medyada gündem olunca söz konusu rapor Çin bilim ve teknoloji bakanlığının resmi mecrası Science and Technology Daily'nin web sitesinden kaldırıldı.
Bu durum akla ilk "Çin dünya dışı varlıklar mı tespit etti ve bunu saklıyor mu?" sorusunu getiriyor.
Geçtiğimiz ay ABD Kongresi'nde 50 yıl aradan sonra ilk kez, tanımlanamayan uçan nesnelerle (UFO) ilgili halka açık oturum yapılmıştı.
Oturumda geçtiğimiz yıl açıklanan; 2004 yılından beri karşılaşılan 144 olağan dışı hava olayına yer verilen rapor tartışıldı.
Gelişen teleskop teknolojisiyle birlikte artık bilim insanları, Samanyolu galaksisi benzeri galaksileri belirleyip, sayabiliyorlar.
Evrende yaklaşık 100 milyar galaksi olduğu tahmin ediliyor. Her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğu varsayılıyor.
Bilim insanları evrendeki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerektiğini söylüyor: Neticede 22 sıfırlı, 10 sekstilyon gibi kavranması zor büyük bir rakama ulaşıyorsunuz.
Yapılan hesaplara göre evrende 10 sekstilyon yıldız var. Dünyadaki kumsallarda ise 4 sekstilyondan az kum tanesi var. Yani sadece yıldızlar bile, dünyadaki toplam kum tanelerinden daha fazla!
Böylesine insan aklının almayacağı kadar büyük bir evrende hâlâ yalnız olduğumuzu mu düşünüyorsunuz? Belki de dünya dışı varlıkların iletişim çabalarını gelişen teknolojiyle yeni yeni keşfediyoruz!
Geliyor gelmekte olan! Gelseler de oyunda final bölümüne geçsek!

***


FENERBAHÇE İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turunda Dinamo Kiev ile eşleşti.
Dinamo Kiev, genelde Türk takımlarını eleyen, kâğıt üzerinde zor rakip. Takımın başında Süper Lig'i çok iyi tanıyan Mircea Lucescu var.
Öte yandan savaş nedeniyle Ukrayna ligine ara verildiği için Dinamo Kiev'in maç eksiği var ve kadrosundaki önemli oyuncuları kaybetti. Takımın tamamının Ukraynalı oyuncularla Fenerbahçe karşısında sahaya çıkması bekleniyor.



Ukrayna takımları maçlarını Polonya'da oynayacağı için D. Kiev'in tribün avantajı azalacak.
Takımda mental sorunlar var ve bir aydır maaş krizi yaşanıyor. Ama aynı takım savaşın ortasında maç ve antrenman eksiği varken Galatasaray'ı dostluk maçında yenmişti!
Savaş yüzünden UEFA'nın ve hakemlerin Ukrayna takımlarına karşı daha anlayışlı yaklaşması dışında Fenerbahçe için bu eşleşme büyük şans. Eğer Fenerbahçe turu geçerse seri başı olacak.
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde oynama ihtimali yüksek bir kadro kurmalı! Bu fırsat her zaman gelmez!

***


YERLİ TURİSTE İHTİYACI YOKSA...
Pandemi döneminde otelleri yerli turistler kurtarmıştı.
Son yıllarda resmi ve dini bayramlar turizm sektörüne yarayacak şekilde uzatılıyordu.
Kötü günde turizm sektörünün yanında olan yerli turist, şimdi dövizdeki artış yüzünden ikinci plana itildi.



O zaman Milli Eğitim Bakanlığı'na bir çağrıda bulunmak istiyorum; turizm sektörüne destek olsun diye başlatılan ara tatil uygulaması, eğitim kalitesini ve verimini düşürüyor. Çalışan anneleri de zor durumda bırakıyor.
Madem otellerin yerli turiste ihtiyacı yok, o zaman ara tatiller kaldırılsın.
Ara tatil eğitimde kaliteyi artırıyor diyen varsa hodri meydan! Öğretmenler, öğrenciler ve velilere 'Ara tatil eğitime faydalı mı?' diye geniş kapsamlı anket yapılsın!

***


TATİL HERKESİN HAKKI!
Dört kişilik bir ailenin eğlencesiz sadece konaklama, yemek ve ulaşım masrafı en uygun şekilde bir haftalık tatili 22 bin TL'yi buluyor. Tabii bu minimum hesap! 5 yıldızlı otellerin fiyatı iki kişi için bir haftalık tatil 25- 30 bin TL'den başlıyor. Bu rakamlar otele ve destinasyona göre artış gösterebiliyor.



Yabancı turistlerin bu yıl ülkemize ilgisi daha fazla. Savaş nedeniyle gelmeyecekler diye korkulan Rus turistler bile oda bulamıyor iyi mi? Rus Tur Operatörleri Birliği, Türkiye'ye yönelik tur taleplerinin arzı önemli ölçüde aştığını açıkladı.
Enflasyon artışı, akaryakıt fiyatlarının zamlanmasıyla birlikte yerli turist için bu yaz tatil yapmak daha da zorlaştı.
Ne yazık ki, Türkiye'de paran varsa tatil yaparsın! Oysa Avrupa ülkelerinde dar gelirlilerin tatil yapabilmeleri için bazı fırsatlar sunuluyor. Örneğin İsviçre ve Fransa'da yoksul ailelerin çocukları için kurulan tatil kampları var. Almanya, başta gençler olmak üzere dar gelirlilere tatil yardımı yapıyor. Bazı ülkelerde oteller yerli turiste uygun fiyatta kontenjan ayırmak zorunda. Türkiye'de de otellerle anlaşma yapılarak yoğun olmadıkları dönemlerde dar gelirlilere tatil fırsatı sunacak uygulamalar hayata geçirilmeli!
Tatil yapmak lüks değildir, çalışanlar için temel ihtiyaçtır...

***


Altyazı
"Biliyor musun bir şeyden şüphelendiğinde acı da olsa doğru çıkması her zaman iyidir." (Black Mirror)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA