Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İstanbul ve Antalya için şehir vergisi

İstanbul 2022'de Avrupa'nın en çok ziyaret edilen üçüncü kenti oldu, tam 16 milyon insan ziyaret etti.
İkinci sırada yer alan Londra'yı 16.1 milyon, birinci sırada yer alan Paris'i ise 19.4 milyon turist ziyaret etti.
Günü birlik gelen yerli turistleri de hesaba katarsak nüfusu 16 milyon olan İstanbul için 16 milyon yabancı turist fazla aslında.
Turistin fazlası göz çıkarmaz elbette ama insan yoğunluğu trafikten çevreye birçok alanda İstanbul'u kötü etkiliyor.
Dünyada aynı durumda olan bazı turistik şehirlerde turistlerden ayakbastı parası diyebileceğimiz 'city tax' (şehir vergisi) alınması yaygınlaşıyor.
Örneğin Venedik halkı turistten bıkmış, turist sayısını düşürmek için günü birlik gelenlerden 6 euro alıyor.



Valencia ve Tayvan'da 'şehir vergisi'nin 2 euro'dan, 8 euro'ya çıkarılması planlanıyor. Mallorca, Menorca, İbiza, Formentera gibi turistik bölgelerde gecelik 4 Euro'ya varan turizm vergisi alınıyor.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hollanda, Portekiz, Slovenya ve İsviçre de bir tür turist vergisi uygulanıyor.
Türkiye'de alınan konaklama vergisi ise farklı. Otel, tatil köyü, butik otel, apart otel, motel, pansiyon gibi konaklama alanlarından kişi başı yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınıyor ve bu yerli yabancı bütün turistleri kapsıyor.
İstanbul, Antalya gibi turistlerin yoğun ilgi gösterdiği illerde sadece yabancı turistleri kapsayacak 'şehir vergisi' alınsa ciddi bir bütçe oluşabilir.
Ve bu toplanan para turistik şehirlerimizin doğal ve tarihi güzelliklerini daha iyi korunmasına, trafik gibi temel sorunların çözülmesine harcanabilir.

***


VAR'IN İŞİ KOLAYLAŞIR
Galatasaray-Ankaragücü maçında Sacha Boey'in şutu kaleye doğru giderken Hayrullah'ın çizgiden çıkardığı topta yardımcı hakem oyunu devam ettirmişti. Pozisyon VAR tarafından kontrol edildikten sonra gol verildi.
Aslında yayıncı kuruluşun servis ettiği görüntülerde topun çizgiyi geçtiği net bir şekilde görülmüyor ama Hayrullah'ın ayağı çizgiden epeyce içerde olduğu için gol kabul edildi.



Evet, bence de gol ama Süper Lig'de gol çizgisi teknolojisi kullanılsa topun çizgiyi geçip geçmediğini daha kolay öğreniriz.
Gol çizgisi teknolojisi pahalı ise usta spor gazetecisi Hüseyin Özkök'ün şu önerisi denenebilir:
"Bu sezon Hollanda bunu ucuz şekilde çözdü ve kale direklerine çok yüksek çözünürlüklü 4 kamera yerleştirdi. Böylece VAR hiçbir engelle karşılaşmadan topun çizgiyi geçip geçmediğini görebiliyor. Ayrıca VAR altı pas içindeki olayları da aynı kameralardan kontrol etme imkânına sahip."
Yayıncı kuruluşun slow motion kameralarının yüksek kalite olmadığı, Anadolu takımlarının maçlarında kamera sayısını az tuttuğunu iddia edenler de var!
Bunlar teknikler konular ama şu bir gerçek; kamera sayısı ve çekim kalitesi artarsa VAR'ın doğruluk oranı da artar!

***


SANATI SEL ALDI
Sağanak yağıştan Tersane İstanbul'da düzenlenen dünyanın dört bir yanından galeri, sanatçı ve sanatseveri bir araya getiren Contemporary İstanbul'un 18. edisyonu da nasibini aldı.
Su baskını nedeniyle sergilenen eserlerden bazıları kullanılamayacak hale geldi.
Bazı galeri sahipleri çaresizlikten ağlamış. Kolay değil! Büyük emekle ortaya çıkarılan sanat eserleri, en güvenli yer olması düşünülen sergi alanında yağmurdan zarar görüyor.



Durun bitmedi! Contemporary İstanbul yönetimi, su baskından zarar gören eserlerin zararını da karşılamayacağını açıkladı.
Çok garip, normalde eserler sigortalanması gerekmiyor mu?
Ayrıca şiddetli yağmur yağacağı belliydi, neden önlem alınmadı?
Artık İstanbul entelijansiyası bu rezaleti uzun süre konuşur!

***


BU SEFER BAŞARDI
Büşra Pekin, yine estetik operasyondan geçti. Ünlü komedi oyuncusunun yıllar içindeki geçirdiği değişimi takip edemez hale geldik. Büşra Pekin, bu kez gerçekten Büşra Pekin olmamayı başarmış.
Estetik açıdan başarılı bir operasyon geçirdiği açık.



Güzelleşeyim diye şişme bebeğe dönüşen birçok estetik ameliyat mağduru, eminim Pekin'in bu son halini kıskanmış ve bu sihirli dokunuşları yapan cerrahın kim olduğunu araştırmışlardır.
Elbette Pekin kendini nasıl iyi hissediyorsa, nasıl mutlu oluyorsa onu yapabilir. Meseleye oyunculuk açısından yaklaştığımızda Pekin'i başarılı, komik görünmesinde etkisi olan fiziksel özelliklerini kaybettiğini söyleyebiliriz. Pekin de Oscar'lı oyuncu Renée Zellweger gibi tamamen farklı bir insana dönüştü.
Zellweger geçirdiği operasyonlardan sonra 'Bridget Jones'un Günlüğü'ndeki halinden eser kalmamıştı. Hayranları büyük tepki göstermişti. Oyunculukta komediden drama geçer gibi oldu ama sonra yine komedi ağırlıklı dizi ve filmlerde rol aldı. Ve biyografi filmi 'Judy' ile Oscar kazandı.
Pekin de belki kariyerinde daha başarılı olabilir.

***


SAVAŞMA, SEVİŞ!
İsrail'de zorunlu askerliğini yapan bir kadın askerin görev yaptığı hapishanede sivillere saldırmaktan mahkûm olan bir Filistinli ile yakınlık kurduğu ortaya çıktı. Suçlama nedeniyle tutuklanan ve ismi açıklanmayan asker, dört kadının daha aynı Filistinli mahkûmla cinsel ilişki kurduğunu söyledi.



Enteresan bir vaka! Akla birçok soru geliyor. Örneğin mahkûm çok mu yakışıklıydı? Ünü kulaktan kulağa mı yayıldı? Kadın askerler birbirlerine ondan mı bahsetti?
Aslında şöyle de bir durum var. Bazı kadınlar arıza erkek, suçlu, psikopat seviyor. Bu tip erkekleri daha güçlü buluyorlar. Acaba o mahkûm da bu kategoriye mi giriyordu?
Mahkûm büyük ilgi görünce madem içerdeyim deyip ünlü "Savaşma seviş" sloganını mı benimsedi.

***


Altyazı
"Bir insan yeni doğduğunda zayıf ve esnektir. Öldüğü zaman ise kaskatı ve duygusuzdur. Sertlik ve güç ölümün arkadaşlarıdır. Esneklik ve zayıflık varoluşun tazeliğinin ifadeleridir. Kendini sertleştiren hiçbir şey kazanmayı başaramaz." (Stalker)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA