Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Asıl Soru: İşletme ruhsatı neden ve ne karşılığı verildi?

İstanbul'un orta yerinde Beşiktaş'ta Masquerade isimli gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti.
Bu büyük bir katliam aslında!
Cevaplanması gereken de birçok soru var!
Yüzlerce kişinin yaşadığı 16 katlı bir binanın altında bin 500 kişi kapasiteli bir gece kulübü nasıl olabilir?
Binanın yöneticisi Şule Şakat "Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Eskiden TV stüdyosu olarak kullanılan yerin kulüp yapılmasına bina sakinleri olarak tepki gösterdik" diyor.
"Tepki gösterdik" derken Beşiktaş Belediyesi'ne şikayette bunuldu mu yoksa bir şekilde orta yol mu bulunuldu?
Böyle büyük işletmeler için bina sakinleri ve yönetiminden izin alınmalı. Bu izin verilmiş ki burada 1500 kişi vur patlasın çal oynasın eğlenmiş.
Bazen bina sakinleri belli bir para karşılığı, zemin ya da bodrumdaki işletmelere izin veriyorlar. O parayla aidat ve yakıt giderlerinin tamamını ödeyen binalar var.
Eğer bina sakinleri ve yönetim para karşılığı belediyeye şikayet etmedilerse bina yöneticisi ve sakinleri de bu katliamdan sorumlu.
İşletme izni alabilmek için büyük rüşvetler vermiş olabilir! Eğer şikayet edildiyse belediyede bu şikayeti hasır altı eden yetkililer kimler?
Binaya ilk ruhsatı verilmesinden bugüne, 16 katlı bir binanın altına sinema, TV stüdyosu ve en son gece kulübü işletilmesi için gerekli izinleri kimler verdi? Hepsi geçmişe dönük tek tek tespit edilmeli!
İçeride kalanların çıkamadığı büyük bir tuzağı andıran bu kulüp yangın yönetmeliğine uygundur iznini nasıl aldı? Bu izin veren kim?



BU MİLAT OLSUN!
Gece kulübünün mesul müdürü, ortakları, muhasebecisi, işletme müdürü, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu, mobilyacı bile gözaltına alınırken bu işletmeye ruhsat veren, yıllarca açık kalmasına göz yuman belediye yetkilileri neden gözaltına alınmadı?
Asıl suçlu ruhsat veren belediye yetkilileri değil mi?
Beşiktaş belediyesi yöneticileri 16 katlı binanın altında 1500 kişilik gece kulübü nasıl olur? Biz buna nasıl izin verdik demediler mi?
Tadilat izni verilirken bile kimsenin aklına gelmedi mi burada gece kulübünün işletilmeyeceği?
+ İstanbul'un temel sorunlarından biri de konut olarak kullanılan binaların altına ya da insanların yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinin yakınına gece kulübü ve bar gibi yerlere işletme ruhsatı verilmesi!
Bu yerler bazen insanları uyutmuyor bazen de 29 kişinin ölümüne neden oluyor! Yirmi dokuz kişi diri diri yanarak, boğularak öldü!
Bu olay milat olsun oraya ruhsat veren, şikayetleri hasıraltı edenler kimlerse adalet karşısına çıkarılsın!

***


ÖZEL NUMARA
Özel telefon numaraları bizde olduğu gibi dünyanın her yerinde ilgi görüyor. Ve bu numaraları elde etmek için daha fazla para ödeniyor.
Dubai'de, (058 7777777) rakamlarından oluşan telefon numarası için açık artırma düzenlendi. Ve bu özel telefon numarası 871 bin dolara satıldı.



Bir telefon numarasına bu kadar para da her şeyin abartılı olduğu ultra zenginlerin yaşadığı Dubai gibi bir şehirde verilir.
O parayla kaç aç doyurulurdu, kaç fakir mutlu edilirdi diye yazmaya bile gerek yok.
Bu arada haberi çıkınca numarayı da herkes öğrenmiş olmadı mı?

***


PARTİCİ MUHTAR
Muğla'nın Datça ilçesinde Merkez İskele Mahallesi muhtarlığına seçilen Meriç Bora, DJ eşliğinde muhtarlık ofisinin önünde kutlama partisi yaptı.
Apart otel işletmecisi Bora, seçim öncesi eski model araçla kampanya çalışmalarını yürütmüştü. Seçimi kazandığında da muhtarlığın önünde DJ eşliğinde seçmenleriyle eğlendi.



31 yaşındaki Bora, klasik muhtarlara benzemiyor.
Türkiye mozaiği işte böyle bir şey. Birbirlerini silahla vuran da var seçim sonrası parti veren de.
Bora tam Datça'ya uygun bir muhtar. Ama muhtarlık sorumluluk ister fazla parti yapmaya gelmez.
Gelen resmi tebligatlar unutulmaya gelmez!

***


AL GÜLÜM, VER GÜLÜM
ABD'de geçtiğimiz Nisan ayında Facebook'un ana şirketi Meta'ya karşı açılan rekabet davasında geçtiğimiz günlerde mahkemede yeni belgeler açığa çıktı.
Belgelerde Meta'nın Netflix'e ayrıcalık tanıyarak kullanıcıların özel mesajlarını okuma izni vermiş olduğu ortaya çıktı.
Facebook, 2011'den beri Netflix'e reklam hedefleme ve sıralama modellerini güçlendirmede yardımcı oluyordu.
Ama bu iş partnerlik içerisinde devam ediyordu.
Ünlü dijital platform da Meta'ya kendi verilerini veriyordu.
Ama bu işbirliğinde rekabet kurallarının da ötesinde kirli işler döndüğü ortaya çıktı. Kullanıcıların özel mesajlarını paylaşmak büyük skandal.
Ve bunun da cezası ağır olacak gibi gözüküyor.



2022'de İrlanda, yarım milyardan fazla kullanıcıya ait kişisel veriler internete sızdığı için Meta'ya 284 milyon dolar ceza kesmişti.
Şirket Cambridge Analytica skandalıyla ilgili de 725 milyon dolar ödemişti.
Bu rakamlar söz konusu şirketler için çerez parası. Atı alan Üsküdar'ı çoktan geçti.
Netflix rakipleriyle arayı çok açtı. Ünlü dijital platform marjinal ilişkileri dizi ve yapımlarda çok öne çıkardığı için eleştiriliyordu. Ama şirket sürekli büyüdü.
Netflix, META'daki kullanıcı özel içeriklerini elde ederek çok net izleyici profili çıkarmış olabilir!
Bunlar buzdağını görünen kısmı. ABD merkezli internet şirketleri, Çin gibi bazı yasaklı oldukları ülkeler hariç küresel anlamda çok büyük bir kişisel veri bilgisine sahip.
Her şeyimizi biliyorlar ve bunu gerektiği gibi kullanıyorlar!

***


Altyazı
"Herkes bu kadar yalnızken, neden herkes bu kadar yalnız?" (Kaybedenler Kulübü)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA