Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Öfke kaynaklı baş ağrıları geceleri çekilmez olur

* Neden yaşadığımız stres bir süre sonra baş ağrısı olarak ortaya çıkıyor?
Ruhumuzda biriken gerilimler ve öfkelere psikolojik çözüm üretilemezse bir süre sonra irademiz dışında sinir sistemimiz bozulmaya başlar. Baş ağrısı da bunun sembolik yansıması olur. Psikolojik kökenli ağrılar içinde en sık rastlananı baş ağrılarıdır.

ÇEŞİT ÇEŞİT AĞRI VAR!
* Baş ağrısı psikolojik sebeplerden mi kaynaklanır?
Baş ağrısının bir kısmı fizikseldir. Bir kısmı migren tipidir, bir kısmı küme, bir kısmı da gerilim nedeniyle olan baş ağrısıdır. Tıbbi sebepler çok çeşitlidir. Migren daha çok nörofizyolojiktir, psikolojik kökenli değildir. Psikolojimizi bozan küme baş ağrıları daha çok geceleri sıklaşır ve çoğunlukla erkeklerde görülür. Bu ağrıların fizyolojik bileşkeleri vardır. Tek taraflıdır. Migrende bulantı-kusma sıktır, kümede ise seyrektir. Kimyasal boyutu vardır, melatonin ile ilgilidir. Gerilim tipi baş ağrısı, psikolojik ve davranışsaldır. Duyguların zorlanmasıyla ilgilidir; çevresel ilişkilerden etkilenir.

KADINLARDA AĞRI ÇOK
* Ev kadınlarının ve iş kadınlarının ağrı tipleri değişir mi?
Ev kadınlarında kronik ağrı daha yaygındır.

* Baş ağrıları kişinin psikolojisini nasıl etkiler?
Sebebi ne olursa olsun, kişiyi bezdirir, yaşam kalitesini bozar, verimliliğini aksatır, zamanla depresyona yol açar.

* Kadın ve erkeklerde baş ağrıları farklı mıdır? Hangisi bunu daha kolay atlatır?
Kadınlarda ağrı da, baş ağrısı da daha fazladır. Bundan, hormonal sebeplerin yanında ataerkil toplum ve algılar sorumludur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA