Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

İdrar kaçırma genetik olabilir

8 yaşındaki kızım hâlâ geceleri altına çişini kaçırıyor. Bu sorunu 9-10 yaşıma kadar ben de yaşamıştım. Acaba bu durum genetik kökenli olabilir mi? C.Y./İstanbul

Enüresiz denen bu sorun, genelde iki nedenden kaynaklanır; ya genetik etkenler ya da psikolojik ve sosyal sorunlar. Sizin anlattığınız hikaye genetik kaynaklı görünüyor.

SIK TUVALETE GÖTÜRÜN
Yapılan araştırmalara göre; anne ve babada görülmese dahi teyze, amca ya da diğer aile bireylerinin geçmişinde bu sorun varsa, durum yüzde 77 genetik olarak değerlendiriliyor. Genelde "Bende de varmış, geçti" ya da "Askere gidince kesilir" gibi yanlış inançlar, sorunun köklenerek kişinin benlik algısında sorunlar yaratabilir. Bu nedenle çocuğunuzu önce bir üroloji uzmanına götürerek sorunun fiziksel olup olmadığını öğrenin. Fiziksel değilse; problemi beraber çözmenin yolları araştırın. Mesela; çocuğunuzu gece daha sık tuvalete götürebilir, yatmadan önce fazla sıvı almamasına dikkat edebilirsiniz.


***
Sınav stresini yenmesini sağlayın

Oğlum SBS sınavı sırasında idrarını tutamamış. Ben bu sorunun devam etmesinden çok korkuyorum. Bana ne önerirsiniz? Oğlumu hangi doktora götüreyim? M.T./Aydın


Kaygı ve endişe gibi ruh halleri, tüm vücudu etkiler. Özellikle bilinmeyene karşı oluşan korku, başarısız olma düşüncesi, stres gibi duygular vücutta alarm verebilir. Kişi böyle bir ortama maruz kalınca; elleri titrer, karnı ağrır, başı döner, çift görür, kalbi çok hızlı atar.

SIK DEĞİLSE NORMAL
Hâl böyle olunca; oğlunuz da sınav sırasında bunu yaşamış olabilir. Bu durum sık olmadığı sürece normaldir. Sadece sınav sırasında yaşanmışsa, tamamen heyecandan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eğer başka ortam ve durumlarda da bu sorun tekrarlıyorsa, o zaman önce fiziksel nedenler araştırılmalı. Gerekli tahlil ve tetkiklere rağmen çözülmüyorsa, sorun psikolojik kökenli olabilir. Oğlunuzun sorunlarla baş edebilme becerisinde yetersizlik olabilir. Çocuğunuzla daha sık vakit geçirmeye çalışın. Ona sınav stresiyle baş etme yöntemlerini öğretin. Mutlaka sosyal bir aktiviteye katılmasını sağlayın. Her şeyden önce sürekli bu sorunu dile getirerek özgüvenini kırmamaya gayret edin

***
Genel gelişim testi yaptırın!

Benim dört yaşındaki oğlum gündüzleri en az üçdört kez idrarını kaçırıyor. Ama geceleri altını ıslatmıyor. Normal mi? Ne yapmamı önerirsiniz? B.C./Ankara

Bu yaş grubunda genellikle gördüğümüz sorun; çocuğun oyuna ya da televizyonda izlediği filme dalarak tuvalete gidişi ertelemesidir.

TEHDİT ETMEYİN
Eğer sorun altı aydan fazla devam ediyorsa, tedavi gerekebilir. Bol sıvı aldığı günlerde de altına kaçırabilir. Ancak haftada en az dört-beş gün devam ediyorsa, dikkat eksikliği, hiperaktivite ya da öğrenme güçlüğünün de habercisi olabilir. Bu yüzden genel bir gelişim testi yaptırmanızı tavsiye ederim. Diğer bir neden de; çocuğun öfkelendiği şeye karşı gösterdiği tepkisel bir davranış olabilir. Bu durumda annebaba- çocuk ilişkisi değerlendirilmeli. Eğer her çiş kaçırdığında oğlunuzla aranızda çatışma yaşıyorsanız; sorun, sayısı ve sıklığı artarak devam edecektir. Bu nedenle "Pipini yakarım" gibi konuşmalar yapmamaya özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA