Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Sömestre programı nasıl olmalı?

Oğlumun sömestre tatilinde bitirilmesi gereken bir çok ödevi var. Nasıl bir plan yapmalıyım? A.B./Van

Ara tatilin mantığı biraz nefes almak, dinlenmek, yoğun tempoya kısa süreliğine mola vermektir. Ancak bu tatili tamamen dinlenme olarak düşünürsek, yanlış sonuçlara varırız. Ödevlerin mantığı da; çocukta unutmayı engellemek ve okula tekrar başladığında bocalama riskini azaltmaktır.

TV'DEN UZAK TUTUN
Öncelikli olarak tatilini mutlaka programlayın. Ödev saatleri kesin ve net olsun. O saatte gerekli ödevleri yaptırın. Sabah saatleri çocuğun zinde olması açısından daha elverişlidir. Ödevlerini bitirdikten sonra ona serbest zaman hakkı tanıyın. Boş vakitlerini olabildiğince yararlı bir şeylerle geçirmesini sağlayın; puzzle yapmak, atık materyallerle yeni bir şeyler yaratmak, kitap okumak, resim yapmak gibi... Aile içi oyunlara da ağırlık verebilirsiniz. Televizyon, bilgisayar gibi bağımlılık yaratan cihazlardan uzak tutun. Gün içinde maksimum bir saatlik zaman tanıyın.

Oğlum okuldan kaçıyor

Oğlum sık sık okuldan kaçıyor. Eve okuldan ihtar yazısı geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık... N.G./Bursa

Okuldan kaçmanın altında genelde okul fobisi yatmaktadır. Okul fobisi; çocuğun başarısız olma kaygısından, sınıfa uyum sağlayamamasından ve özellikle aileden ayrılmanın getirdiği stresten kaynaklanır. Karnı ağrıyabilir, başı dönebilir, hatta kusabilir. Bunlar psikosomatik belirtilerdir. Eğer çocuk bu durumla başedemezse; okuldan kaçmalar artar. Öncelikli olarak mutlaka bir uzmandan destek alın. Okuldan kaçma nedenlerini anlamaya çalışın. Çocuğunuzu bu hareketinden dolayı cezalandırmayın, ona şiddet uygulamayın. Gerekirse onu okulda bekleyin. Okul rehberliğinden destek alabilirsiniz.

Atipik otizm düzelir mi?

Çocuğuma atipik otizm tanısı kondu. Bu hastalığın düzelme ihtimali var mı? Y.F./İstanbul

Kaliteli, düzenli ve sistematik bir eğitimle, çocuk normal seviyeye çekilebilir. Atipik otizm tanısı konulan çocukların; otizm tanısı konulanlara göre düzelme şansı daha yüksektir. Öncelikli olarak konuşma, daha sonra da sosyal becerilerinin geliştirilmesi önemlidir. 2-3 yaşlarında eğitime başlayan atipik otizm tanılı çocuk, sistemli bir eğitimle ortalama 5-6 yaşlarında normal seviyeye getirilebilir. İleride dikkat dağınıklığı sorunu olabilir. Ancak sosyal becerileri açısından yaşıtlarından çok fazla ayrılmayan bir çizgide olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA