Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuklarda kaygı bozukluğu

Dördüncü sınıfa giden kızımda çok fazla kaygı durumu ve anksiyete var. Ne yapmalıyım? N.L./Balıkesir

Maalesef son dönemlerde kaygı ve anksiyete sorunu olan o kadar çok aileyle karşılaşıyoruz ki... Aslında temele baktığınızda; mükemmel anne-baba olma çabası, çocuklarımızı biraz da buralara sürüklüyor.

TAKINTILI OLMAYIN
Kaygı ve anksiyetenin temelinde; ileriye yönelik bilinmeyene karşı duyulan korku yatar. Yani kişi, olmayan bir şeyden olacakmış gibi korkar. Yetişkin olarak bir şekilde başebildiğimiz bu duyguyla çocuğumuzun nasıl baş edebileceğinizi düşünmenizi isterim; gerçekten çok zor. Bu nedenle önce kendinizi gözden geçirin. Çocuğunuzun yanında, olası korkularınızı dile getirmeyin. Sürekli ondan daha fazlasını beklemeyin. Titiz ve takıntılı olmamaya çalışın. Aşırı korumacı ve baskılı tutumlardan kaçının. Onu sürekli kontrol etmeyi bırakın. Problemleriyle başedebilme becerisini geliştirmeye çalışın.

Çocukluk şizofrenisi

3 yaşındaki çocuğuma çocukluk şizofrenisi tanısı konuldu. Bu sorun çözülür mü? E.A./İstanbul

Şizofrenide esas olan; beyindeki dopamin miktarının artmasıdır. Özellikle 8-10 aylıkken fark edilebilecek olan bu sorun; otizmle de karıştırılabilir. Ancak ailede şizofren tanısı konulan kişiler varsa, daha ayırt edici tanı konma şansı vardır. Bu hastalıkta, çocuğun özellikle okul başarısında ve sosyal ilişkilerinde gerileme gözlenir. Üç boyutlu tedavi, özel eğitim, aile terapisi ve ilaç tedavisi önemlidir. Özel eğitimle; çocuğun yaşadığı gelişim geriliği kapatılmaya çalışır. Aile terapisiyle; anne, baba ve çocuk arasındaki ilişki iyileştirilmeye çalışılır. İlaçlarla ise salgı bezlerinin düzeni sağlanır.

Birinci sınıfı tekrar okusun mu?

İlkokul birinci sınıfa giden kızım hâlâ okumayı sökemedi. Sınıf tekrarı yaptırsam mı? P.Y./Muğla

Genelde sınıf tekrarı ebeveynlerin, istekli olmadıkları bir konudur. Ancak bazen bu karar; çocuğun hayatı için kurtarıcı olabilir. Çocuk; okuma-yazma, matematik gibi akademik konularda yetersizse, duygusal olarak da okul olgunluğuna sahip değilse; ailelere birinci sınıfı tekrar okumasını öneriyoruz. Ancak aynı okula değil de; semtinizdeki başka bir okula gitmesi, onun için daha avantajlı olur. Çünkü çocuk arkadaşlarını teneffüste görünce, kendisini sorgular. Ayrıca akran baskısı nedeniyle, diğer çocukların sözlerine maruz kalabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA