Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Şubatta son kez öğretmen ataması yapılmalı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir televizyon kanalında Şubat 2010'da atama yapmayı düşünmediklerini belirtti. Bunun üzerine ortalık toz duman oldu. MEB, Maliye Bakanlığı'nca bölüm bölüm kadro verilmesinden memnun değil. Yılın üç, dört döneminde bu atamalar gerçekleştiği için, öğretim yılı başladıktan sonraki atamalar bakanlıkları da, atanan öğretmenleri de zorluyor. Atamalar tüm bir yıla yayıldığı için, öğretimin ve eğitimin doğru bir şekilde planlanmasına engel oluyor.
MEB yer değiştirme yönetmeliğini çıkardı. MEB'e göre bu çok düzgün bir yönetmelik. Yılda bir veya iki kez, hizmet puanı esasına ve norm kadro açığına göre yapılacak. Atamaların tamamının, eğitim ve öğretimin doğru planlamayla yapılabilmesi için, ağustos ayında tek bir seferde yapılması düşünülüyor. Ağustosta atandıktan sonra öğretmenlerimiz için her türlü koşul uygun olacak. Okullar açıldığında yeni görevlerine başlayabilecekler.

Karar doğru, zamanlama yanlış
MEB'
in, şubat ayında atama yapılmaması doğrultusundaki düşüncesi, sayıları 240 bini bulan öğretmen adaylarını ayaklandırdı. Şubatta atama yapılacağı beklentisindeki öğretmen adayları, kendilerini bu duruma göre ayarladı. Bazı adaylar, 2 yıl geçerliği olan KPSS puanını, şubat ataması yapılmadığı takdirde kullanamayacak. Yüz binlerce insanımız mağdur durumda, hepsi şokta. Şu an atanmayı bekleyen binlerce öğretmenin umutları, hayalleri söndü. Küsuratla Aralık 2009 atamasını kaçıran binlerce öğretmen, tam atanacağım derken, bir günde yıkıldı.
Yüz binlerce öğretmen adayının ümitle beklediği şubat atamalarının iptal edilmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Henüz ortada şubat atamalarının kaldırıldığına dair kesin bir karar bulunmamasına rağmen, öğretmenler kendilerince haksız olan bu karardan dönülmesi için her türlü yola başvuruyor. Şubat atamalarının kaldırılmasıyla öğretmen adayları MEB'i mektup yağmuruna tutarken, internet ortamında da, şubat atamalarının yeniden yürürlüğe konması için 100 bin imza kampanyası başlatıldı. İptal kararına verilen en ilginç tepki ise öğretmenlerin ölen umutları için yayınladıkları taziye mesajı oldu.
Öğretmen atamasının, bir seferde ağustosta yapılmasını destekliyorum. Ancak bir günde bu kararın alınıp, uygulanmasının düşünülmesini anlayamıyorum. Şubata iki ay kala böyle bir açıklama yapmak ne kadar doğru? Altını çizerek tekrar belirtiyorum: Tek atama olmasına kesinlikle karşı değilim. Ancak böyle bir uygulamanın olacağı, en az bir yıl öncesinden duyurularak, insanlar mağdur edilmemeli. Doğru olan bu karar, en erken Ağustos 2011'de uygulanabilir. Bu güne kadar MEB'in aldığı birçok doğru karara katıldım ve destekledim. Ne yazık ki buna kesinlikle katılmıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA