Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK'ün son düzenlemesi de Danıştay'dan döner

On gündür çeşitli il ve ilçelerde, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili panellere katılıyorum. Katsayının kesinleşmemesinden dolayı, ortalık bayağı gergin. Her ne kadar, YÖK başkanı sınavın ana yapısının değişmeyeceğini söylese de, gençler ve aileleri burunlarından soluyor. Bence, YÖK'ün katsayıyla ilgili düşündüğü, sabit katsayı formülü Danıştay'dan döner. Geçen hafta da yazdım, yine yazıyorum. Bu sistem, YÖK yasasına uymuyor. Öğrenciler kendi bölümlerine göre alan içi tercih yaparsa, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarına yaklaşık 10 sabit puan eklenecek. Bu konuda sistemin, test puanı, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ve sabit puan olmak üzere 3 bileşeni olacak.
Bir kez daha belirtiyorum, düşünülen sistem 2547 sayılı Yasa'nın 45. madde kuralına aykırı. Çünkü kuralda, "Alan içi bir yükseköğretim kurumuna girerken, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı, ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek, giriş sınavı puanlarına eklenir" deniliyor. Bu kurala göre, alan içi tercihlerde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının, bir katsayı ile çarpılarak, sınav puanına eklenmesi yasal zorunluluk. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanıyla, çarpılacak bir katsayı belirleme yerine, ağırlıklı başarı puanına sabit puan eklenmesi yöntemi, yasaya uygun düşmüyor.

Yasa değişikliği şart
YÖK'
ün, yarın yapacağı toplantıda kurulacak komisyon, 18 Mart'a kadar bu düşünülen sistemin özelliklerini ortaya koyacak. Bu sistem genel kuruldan geçtiği takdirde, aynı gün kamuoyuna açıklanacak. Komisyondan, düşünülen sistemin, yasalara uygunluğunu bir kez daha gözden geçirmelerini rica ediyorum. YÖK anayasal bir kuruluş. Kuruluş kanununun 45. maddesi doğrultusunda, yüksek öğretime giriş sınav sistemindeki katsayı dahil olmak üzere, her türlü konuda belirleyici olma yetkisine sahip. Zaten, Danıştay'ın 29 üyesinden, 14'ü de bu yetkiyi kabul ederek, evet oyu verdi. Bence, böyle yeni bir sisteme gerek yok. Katsayı farkının 0.15-0.12, ek katsayının da 0.04 olması yeterli olabilecek.
Her şeye rağmen, bu konuda bir daha git gel olmaması için, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. MEB, bir yasa tasarısı hazırlar ve Meclis'e getirirse, kısa sürede komisyonlardan geçer. Genel Kurul'da da kabul edilir. Böylece YÖK'ün yapacağı yeni düzenlemenin yasalara aykırılığı da ortadan kalkmış olur. Bu yasanın da Anayasa Mahkemesi'nden dönmemesi için, doğru düşünülmeli ve ona göre hazırlanmalı. Okul türü ne olursa olsun, bir gencin ilgi, istek ve yeteneği doğrultusunda, üniversiteye girme hakkının önüne engel koymak yanlış. YÖK'ün katsayıyla ilgili çalışmalarına olumlu bakıyor ve destekliyorum. Ancak, gençlerimizin bir kez daha hayal kırıklığına uğramamaları için, sabit ek puan konusunda da YÖK'ü uyarmak, benim görevim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA