Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SBS'de yılsonu başarı puanı üzüyor

Kaynaştırma öğrencilerinden dolayı, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları, insanlarımızın akıllarını bayağı karıştırdı. Bu öğrencilerin okuduğu okullarda MEB, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle diğer öğrencilerin haklarını ayrı ayrı koruyor. Kısacası, yılsonu başarı puanı (YBP), kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler için farklı hesaplanıyor. Bu kural, Orta Öğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Yönergesi ve EBaşvuru Kılavuzu'nda da açıkça yer alıyor. Ayrıca, MEB kaynaştırma eğitimi gören öğrencilerimizin bilgilerini, onların psikolojik durumlarını göz önüne alarak, herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmamaları için, hassas davranıyor. Kesinlikle sınav sonuç belgelerinde de bu hususun belirtilmesini uygun bulmuyor. Kısacası, sonuçlarda bir hata yok. Ancak bu konuda istismar yapılmaması için, MEB bu sistemden kaç öğrencinin yararlandığını kamuoyuyla paylaşmalıdır.
Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) en çok eleştiriyi yılsonu başarı puanının (YBP) hesaplanma şekli alıyor. Okul birincisine odaklı bu puan, öğrenciler arasında eşitsizlik oluşturuyor. Ne yazık ki okullarımızda aynı kalitede eğitim yapılamıyor, aynı standartta not da verilmiyor. YBP'nin öğrencinin kişisel başarısı olduğunu unutmayalım. Ayrıca ilköğretimde gerçek bir yılsonu başarı puanı için, SBS'de öğrencinin mensubu olduğu okulunda kitlesel başarısının da puanının içinde yer alması gerekiyor. Şayet bu tür puan hesaplaması yapılmazsa, adil not veren, okulların öğrencileri çok üzülür. Bence, YBP ile SBS puanlarının birbirlerini dengelemesi gerekiyor. Eğer ikisi arasında büyük puan farkı varsa, o zaman ortada sorun var demektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA