Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

"Haydi kızlar liseye" projesini hepimiz desteklemeliyiz

İlköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 100'e ulaştı. Kız çocuklarının sadece zorunlu olan ilköğretim çağında eğitim almaları yetmez, üniversiteye geçişte en önemli basamak olan ortaöğretimi de görmeleri gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kız çocuklarının ortaöğretime erişimini desteklemek amacıyla, ilköğretimde yürütülen "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının lise versiyonu olan "Haydi Kızlar Liseye" projesini hayata geçirdi. Özellikle kızların okullaşmasının artırılması adı verilen proje ile 43 ilde liseye devam etmeyen 488 bin kız çocuğunun genel ve meslek lisesine kazandırılması, lise çağını geçen kızlara ise mesleki eğitim kursu verilmesi hedefleniyor.
Projenin uygulanacağı iller belirlenirken, az gelişmişliğin, eğitim üzerindeki etkisi baz alındı. Okulu terk etme riski bulunan öğrencilerin belirlenmesi, kızların okullardaki başarısı, erişimi ve devamı için koşulların iyileştirilmesi, açıköğretim kurumlarına erişim konusunda bilincin artırılması, mesleki ve teknik eğitim kurslarının düzenlenmesi gibi faaliyetler de desteklenecek. Bu projeyle başta kadınlar olmak üzere insan kaynaklarının geliştirilmesi ve iş piyasasına girişi için kız çocuklarımızın ortaöğretim seviyesinde okullaşması artırılmak amaçlanıyor.

İkna ekipleri kurulacak

Sivil toplum örgütleri, yerel idareler ve okullar, kız çocuklarının liseye devam edebilmesi ve meslek kazandırılması konusunda projeler geliştirebilecek. Projeler bakanlık tarafından desteklenecek. Bu projenin, kızların liseye devamları konusunda önemli bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Liseye devam konusunda erkek öğrencilerle, kız öğrenciler arasında yüzde 4'lük fark var. Halen lisedeki okullaşma yüzde 60 dolaylarında. MEB, bu oranı 2012-2013 sezonundan itibaren yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyor. Kızların daha ileri seviyede eğitim almalarını isteyen MEB, sivil toplum örgütleri ve yerel idarelere de, projeye katılım çağrısı yaptı.
İlköğretim sonrası eğitimine devam edemeyen kızları ve ailelerini ikna için, üniversitede okuyan ablalardan bir ekip kurulacak. Önümüzdeki günlerde 500 üniversiteli kızımız, il milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği evleri ziyaret edip, aileleri ve kızları ikna etmeye çalışacak. Bu ikna ekiplerine, ziyaretlerden önce üslup konusunda eğitim verilecek. Kızlarımızın, yaşamları boyunca eziklik yaşamaması için, imkânları dahilinde en üst eğitimi alması gerekiyor. Üniversitede okuyan kızlarımız da, bu kutsal çalışmada mutlaka yer almalı. Kızlarımızın, hem diploma hem de meslek sahibi olmasını istiyoruz. Kısaca, toplumun tüm kesimleri bu projeyi sahiplenip, desteklemelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA