Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Özürlü değil... Engelli

Engelli insanlarımıza, özürlü denmesine her zaman karşı çıktım. Daima onlara özürlü gözüyle bakanların, kendilerinin özürlü olduğunu düşünürüm. Televizyon programlarımda ve gençlere verdiğim konferanslarda özürlü kelimesinin kaldırılıp, engelli kelimesinin kullanılmasını savundum. İnanın bu konuda gençlerden çok destek aldım. En çokta içimi Özürlü Memurlar Seçme Sınavı cümlesi yakıyordu. Bu sınava, bu adı koyanlar bence kendileri özürlü. Geçtiğimiz hafta Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni parlamento döneminde özürlü ifadesini kaldırarak, oraya engelli ifadesini koyup kanunu bu şekilde değiştireceklerini açıkladı. Çok doğru bir karar. Kamuda yüzde 4'e tekabül eden bir engelli ihtiyacı var. Ancak bundan sonra engelli yerleştirmesiyle ilgili, hükümet gerekli çalışmaları yapacak. Böylece belli bir periyotta bu kadrolar dolana kadar engelli insanlarımız kamuda yerlerini alacak.
Bu engelli insanlarımız ülkemizde ne yazık ki evlere hapsediliyor, sanki yokmuşlar gibi davranılıyor. Engellilere fırsat eşitliği tanınmıyor, birçok alanda ayrımcılık yapılıyor. Sokaklar, caddeler, kurumlar engellilere uygun değil, eğitim olanaklarından yararlanamıyorlar. İyi bir eğitim almayı başaranlar da iş bulamıyor. İşveren engelli çalıştırmak istemiyor, şirketler engelli çalıştırmaya uygun olmuyor. Kimisi bedensel, görme, işitme, konuşma engelli. Ancak özürlü değil. Yapamadıkları bu eylemler için sadece engelleri var. Onların bu engellerini illa da bir sıfatla belirtmeye gereksinim duyuyorsanız adına engelli deyin, özürlü değil. Bu İnsanlarımıza sahip çıkalım. Engelleri olsa bile bunu belirtmeyelim. Ülkemizde engelli insanlarımıza, insanca bir yaşam sağlayamadığımız gibi, üstüne bir de özürlü kelimesini kullanarak onları rencide ediyoruz.
Bir de şu var; özürlülerin fiziksel ya da düşünsel bir özürlerinin bulunması sağlam olan yeteneklerini kullanamayacakları anlamına gelmez ki. Engelli olmayan diğer bireyler de çalışırlarken yaptıkları işin cinsine göre bir kısım yeteneklerini ya hiç kullanmıyor ya da eksik kapasite kullanıyorlar. Sakın unutmayın, yaşayan ve engelli olmayan her insan, bir engelli adayıdır.

Teşekkürler Vahe Kılıçarslan

Gözcü Gazetesi'ndeki TV köşesinde bana yer veren, değerli dostum Vahe Kılıçarslan'a teşekkür ediyor ve hakkımda yazdığı güzel kelimeleri sizinle paylaşıyorum. "Bugün yazıma başarı kelimesi ile girmek istiyorum. Hepimizin çok mücadele ettiği bir kelimedir. İşte bu kelimeyi program haline çevirmiş bir abimiz Sait Gürsoy'dur. Sait abi Skytürk'de kendisinin hazırlayıp sunduğu "Başarıya Doğru" isimli programı ile ivme kazanmaya devam ediyor. Hakikaten eğitim sektörünün duayeni olan Sait Gürsoy, eğitim üstüne yaptığı programlarla dikkatleri üzerine topluyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA