Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kariyer Planlama Derneği

Kariyer, "Kişinin başlangıç yaptığı, üretken yıllarını, kullanarak geliştirdiği ve genelde çalışma hayatının sonuna dek sürdürdüğü iş ya da pozisyon" şeklinde tanımlanıyor. İnsanın kendini sürekli geliştirebileceği alanlarda yoğunlaşıp mesleki, ekonomik, sosyal, fikirsel ve duygusal açıdan tatmin olabilmesi... Kariyer bir zaman çizgisi üzerinde kişinin mesleğinde ilerlemesini ifade ediyor.
Kariyer Planlama Derneği, 2014'te 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, ülkenin önemli ihtiyaçlarından birine çözüm için kuruldu. Derneğin başkanı değerli dostum Nur Erdem Özeren. Gençlerin yanlış meslek seçmesinin bedellerini hem toplumsal hem de bireysel olarak ödüyoruz.
Mutsuz, işini sevmeden yapan cok insan var çevremizde. Her yıl sınava girenlerin 450 bini üniversite öğrencisi, 150 bini de üniversite mezunu.
Dernek, konuyla ilgilenenleri 'Üniversite Öncesi Kariyer Planlama' amacıyla bir araya getiriyor. Lise seviyesinde tercih danışmanlığı yapıyor. Rehber öğretmenler, iş dünyası ile entegre değil, beklentilerini bilemiyorlar. Günümüzde, üniversiteler bile iş dünyası ile yeterince iletişim halinde değilken, bu çok normal.
Diğer yandan, iş dünyası da mezunlardan memnun değil ancak bu konuda yalnızca üniversitelerde çalışma yapıyorlar. Dernek, iş dünyası temsilcilerini lise ve öncesi seviyedeki öğrenci, veli ve eğitimcilerle bir araya getiriyor. Derneğin yüzde 80'i rehber öğretmenlerden oluşan, 200'e yakın resmi, bine yakın gönüllü üyesi için eğitimler, sertifika programları düzenleniyor.
Önemli çalışmalardan biri '21.Yüzyıl Kariyer Planlama ve Tercih Danışmanlığı' Sertifika Programı. Üniversitelerin kariyer merkezlerinin de eğitimci olduğu programda, tercih Danışmanlığı'nın aslında 'Kariyer Danışmanlığı' olduğu gösteriliyor. Programda, 80 saatlik, yüzde 70 devam ve yüzde 70 sınav başarısı şartıyla sertifika alan eğitimciler, üniversitelerde öğrencilere ücretsiz Tercih Danışmanlığı yapıyor.
Bir diğer önemli etkinlik de Kariyer Planlama Zirvesi. Bu yıl 2'ncisi düzenlendi ve ben de izleyici olarak katıldım. Şirketlerin CEO seviyesinde veya İnsan Kaynakları Yöneticileri ile İK ve İşe Alım Danışmanlık Şirketi sahipleri konuşmalar yaptı. İş dünyasının mezunlardan beklentilerini, yaklaşık 400 katılımcı rehber öğretmene anlattılar. Zirvedeki sunumlar derneğin web sitesinde yer alıyor. Gençlerimize doğru tercihin yollarını gösteren, Kariyer Planlama Derneği'ni kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA