Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

LYS adım adım yaklaşıyor

Değerli dostum ve Bahçeşehir Okulları Lise Koordinatörü Salih Akbay ile LYS'ye 3 gün kala oturduk ve sohbet ettik. Salih hocanın görüşlerini, size O'nun ağzından aktarıyorum. Baştan belirteyim, söylediklerinin tamamına katılıyorum.
LYS hazırlığı uzun bir süreç. Öğrencinin 4 yıllık birikimini akademik olarak ayrıntısal inceleyen bir sınav ve zor. 2015 LYS ÖSYM verilerine göre matematik ortalaması 50 soruda 10, Geometri ortalaması 30 soruda 4. Buradan da anlıyoruz ki uzun ve planlanmış bir hazırlık gerektiriyor.
Öğrenciler bu uzun süreçte sıkıntı yaşamış olsalar bile son 15 gün hazırlığı net artışı açısından çok önemli.
Son dönemde gençlerin, tüm konsantrasyonları sınav üzerinde olmalı. Beyin temizliği.
Bu nedenle iki haftalığına dış dünyadan, arkadaşlarından ve sosyal medyadan uzaklaşmalılar.
Kendilerine en çok ihtiyaçları olduğu dönemde, kendilerini başkalarına ayırmaları geleceklerine ihanetle eşdeğerdir.
Son iki haftada her gün bir deneme uygulanmalı, mümkünse biyoritmik uyum için her sabah 10.00'da. Sonra sınav analizi yapılarak hangi konularda sorun varsa konu tekrarı yapılmalı ve o konularla ilgili test çözülmeli.
Ayrıca bu süreçte son 5 yılın LYS soruları sabah denemesi olarak yapılmalı. En iyi antrenmanlardan biridir bu. Değerli öğrenciler bilmeliler ki, denemenin kolayından korksunlar, zorundan değil. Kolay deneme kandırır. Gerçek veri değildir. Bu çalışma cuma günü dahil yapılmalı. Sakın ama sakın erken bırakmasınlar çalışmayı. Bu bir bilgi sınavı, dolayısıyla son ana dek ne kadar tekrar yaparlarsa, ne kadar soru çözerlerse kendilerinin lehine olacaktır. Geçmiş yıllarda en çok duyduğum cümledir öğrencilerden, 'Hocam dün baktım, bu gün soru olarak çıktı.'

Parçalı sınav
Gençler, son günlerde normalden erken kalksınlar. Mümkünse dışardan yemek yemesinler.
Evde de farklı bir yemek yemesinler ve çalışmaya devam... Son bir haftadan tek fark, süresi daha kısa konu tekrarı yapacaklar ve test çözmeyecekler. Bir de başarı dileyen hiç bir telefonu kabul etmesinler, sülale geniş gerilirsiniz gereksiz yere.
Unutmasınlar kimse onlardan fazla üzülemez ve sevinemez, hayat onların. Ve yine mümkünse telefonları anne, babalara teslim etsinler son gün bu yüzden...
Geldik sınav sonrasına. Matematik, geometri sınavı sonrası büyük çoğunluğu beklentisi yerine gelmediği için artık nasıl olsa bir istediğim yerler olmaz, moralim bozuk şarkısıyla çalışmayı bırakacak. Kim direnirse o kazanacak.
Çünkü ilk sınavdaki netinizin puansal değeri ve Türkiye sıranız sınavın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir. Sınav sonuçları açıklanmadan hiç kimsenin bunu bilme şansı yok. Lütfen ama lütfen yılmayın, bırakmayın ve altın değerindeki bu günleri iyi kullanın.
Sınavın parçalı olmasının sıkıntısıdır bu.
Sağlıcakla kalın ufkunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA