Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Öğretmen ihtiyacı karşılanacak

MEB'de, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından kapatılan okullar ve açığa alınan öğretmenlerle ilgili işlemler sürüyor. Bir yandan da 2016-2017 eğitim öğretim döneminde öğretmen ihtiyacının karşılanması için hazırlıklar devam ediyor. Bakanlık, ülke genelindeki 40 bin norm fazlası öğretmenin, darbe girişiminin ardından kapatılarak devlet okuluna dönüştürülmesi planlanan ve açık bulunan diğer okullarda görevlendirilmesi için çalışmalarını yürütüyor. Bu kapsamda norm fazlası öğretmenler, "bulundukları illerde, ihtiyaç oluşacak okullara tercihlerine göre" yerleştirilecek.
Hakkında kapatma kararı verilen okulların da devlet okuluna dönüştürülmesi için hazırlıklarını sürdüren bakanlık, illere yazı göndererek, bu kurumların norm kadrolarının belirlenmesini istedi. MEB, kapatılan özel okulların hiçbirinin atıl kalmaması yönünde de çalışma yürütüyor. Kapatılan okullardan devlet liselerine dönüştürüleceklerin, nakil sürecine dâhil edilmesi planlanıyor. Bazı iller tarafından kapatılan özel okulların MEB'e tahsisine ilişkin kararlar da bakanlığa ulaşmaya başladı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudaki en büyük personel operasyonu Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanıyor. Kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışan 50 bine yakın öğretmen açığa alındı. Bin 700'e yakın özel öğretim kurumu kapatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, 21 bin 738 kişiyi açığa almıştı. Bunun yanında özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansını iptal etti. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı'nda büyük bir açık meydana geldi. Bu açığın sözleşmeli öğretmenlerle de kapatılacağı MEB tarafından açıklandı. 800'e yakın özel okula kapatma kararı uygulandı. Yargı kararıyla kayyumlara devredilen okullar da ilave edildiğinde hemen hemen bu yapıya ait bütün okullar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kontrol altına alınmış olacak. Sözleşmeli öğretmen ile de bu konudaki açığın kapatılması planlanıyor.

Şehitlerin ismi verilmeli
Kapılarına mühür vurulan okullarda okuyan öğrencilerin devlet okullarına nakil olması kolaylaştırılacak. Kapatılan özel ilköğretim ve özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin resmi eğitim kurumlarına geçiş yapmalarına yönelik düzenleme illere gönderildi. Buna göre, kapatılan özel ilköğretim ve özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin devlet okullarına nakilleri, 2015-2016 eğitim öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere 30 Eylül'e kadar yapılacak. Resmi ortaöğretim kurumlarına geçmek isteyen öğrencilerin nakilleri de nakil olunacak okulun taban puan şartını taşımak kaydıyla normal nakil sürecindeki boş kontenjanları etkilemeden, açık kontenjan şartı aranmadan aynı tür liselere, e-okul sistemi üzerinden alınacak.
Kapatılan okullardaki öğrencilere nakil ekranları günlük olarak açılacak. Her gün nakil başvurularını yapabilecekler. Kapatılan okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilirken, bu okullardaki tabelalar da söküldü. Yeni dönemde devlet okulu olarak açılacak olan bu okulların isimleri ile ilgili Mili Eğitim Bakanlığı'nın değerli yöneticilerine, darbe sırasında şehit olanların adlarının verilmesini öneriyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA