Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Fenerbahçe Üniversitesi’ne onay çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda İstanbul'da Fenerbahçe Üniversitesi (FBÜ) kurulması kabul edildi. Üniversitenin akademik programları, tematik olarak Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Fakültesi (özellikle spor sağlığı) olacak. FBÜ'nün akademik birimlerinde ayrıca mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ve iletişim fakültesi olarak toplam 5 fakülte ve Sosyal, Sağlık, Fen Bilimleri olarak 3 enstitü ile Silivri yerleşkelerinde eğitim ve öğretime başlanması planlanıyor.
Türkiye'de spor kulüpleri içinde ilk vakıf üniversitesi olan, Fenerbahçe Üniversitesi, yalnızca Fenerbahçelilerin değil, Türkiye'nin üniversitesi olacak. Bir eğitimci ve Fenerbahçeli olarak gurur duyuyorum.
Geçtiğimiz mayısta, yaklaşık 200 kulüp üyesi akademisyen bir araya geldi. Kurulacak üniversitenin akademik felsefesi konusunda bir beyin fırtınası yapıldı. Çok verimli geçti. Ben de, üniversite tanıtımına dair kısa bir konuşma yaptım. Tabii ki tüm konuşma ve görüşler değerlendirilecek.
Üniversiteye girişle ilgili yılda 100-120 konferansa gidiyorum. F.Bahçe Üniversitesi'nin kurulacağı bilgisinden sonra, üniversite adaylarının bir vakıf üniversitesini seçerken nelere dikkat ettiklerini gözlemledim. Bunları, sizinle paylaşıyorum.

Adaylar ne istiyor?
Günümüz iş dünyası donanıma önem verdiği için, üniversite tercihinde adaylar çok dikkatli olmalı. Üniversitenin akademik kadrosunun yanı sıra, profesyonel kadrosunun da araştırılması şart. Ayrıca bursların ne şekilde verildiği ve devamlılığı gibi unsurlar da araştırılmalı. Yabancı dil, özellikle İngilizce eğitiminin de çok önemli olduğunun altını çizmeliyiz.
Üniversitelerde ortak ders okutulup okutulmadığı da çok önemli. Bu, birinci sınıf sonrası bölümünden memnun olmayan öğrenciler için bir fırsat. Ayrıca, günümüzde artık gençlerin seçtiği bölümü destekleyen ikinci bir bölümün de derslerini alıp, çift anadal yapması gerekiyor. Eğer bunu yapamıyorlarsa yan dal yapabilirler ancak, olmuyorsa da sertifikalarla eğitimlerini destekleyebilirler. Bu gibi imkânları da olmuyorsa başka bölümlerden dersler almaları gerekiyor.
Günümüzün globalleşen dünyasında, gençler bölümüne dair başka ülkelerden de bilgi almak isteyebilir, bu yüzden de seçtikleri üniversitenin yurtdışı bağlantılarını incelemeliler.
Okul bittiğinde olası istihdam problemlerini de düşünmeliler. Seçilen üniversitenin iş dünyası ile sıkı işbirliği olmalı.
Gençler üniversite seçerken, kariyer merkezinin onları hayata profesyonel olarak hazırlayıp hazırlamadığını araştırmalı. Yeni kurulan üniversiteler de, bu şartları yerine getirecek şekilde hazırlıklarını yapmalılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA