Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YKS 2022 istatistikleri

2022-YKS sonuçları açıklanır açıklanmaz, Girne Kolejleri Eğitim Direktörü Emre Orhan ile bir araya gelerek sınavın istatistiki verilerini yorumladık. 2022-YKS en yüksek katılımlı sınav olup, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) başvuran 3 milyon 234 bin 318 adaydan, 3 milyon 8 bin 287 aday katıldı, 226 bin 31 aday sınava girmedi. Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 2 milyon 56 bin 466 adaydan 1 milyon 852 bin 678 aday sınava katıldı, 203 bin 788 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 168 bin 418 adaydan da 132 bin 485 aday sınava katıldı, 35 bin 933 aday sınava girmedi.
Yüzde olarak baktığımızda TYT'ye başvuran adayların yüzde 93'ü, AYT'ye başvuran adayların yüzde 90'ı ve YDT'ye başvuran adayların yüzde 78'inin oturumlara katıldığını söyleyebiliriz. Bu sene 100 puanı aşan her aday üniversite tercihi yapabilecek. Yani 1 net bile çıkarana üniversite yolu açık. YKS'de TYT birincisi Kocaeli, AYT sayısal birincisi Kayseri, eşit ağırlık birincisi İzmir, sözel birincisi Kayseri ve YDT Almanca, Arapça, Fransızca, Rusça birincileri İstanbul, YDT İngilizce birincisi ise Kocaeli ilinden çıktı. Kocaeli'nden TYT birincisi aday, aynı zamanda YDT İngilizce birincisi oldu. YKS'de üç oturumda uygulanan testlerde toplam 680 soru soruldu ve iptal edilen soru olmadı.

MATEMATİK TESTİ ETKİLEDİ
Sınav branş ortalamaları incelendiğinde bir önceki yıla göre, AYT SOS-2 testi DKAB/ Ek felsefe, AYT Fen Bilimleri testi Kimya ve Biyoloji testi dışında ortalamaların kısmen de olsa arttığı görülüyor. Sınavın en dikkat çeken ortalama artışı Matematik dersine ait. TYT Matematik testi ortalaması 2021 yılında 5.546 iken 2022 yılında 8.169, AYT Matematik testi ortalaması 2021 yılında 5.294 iken 2022 yılında 7.724'e çıkmış.
Önceki yıllara göre Matematik testinin kolaylığı sayısal alanda yığılmaların daha fazla olmasına ve sıralamaların daha geriye gitmesine neden olurken, eşit ağırlık, sözel ve dil alanında sayısala göre daha az geriye gitmesine yol açmış. Herhangi bir sınavın zorluk düzeyi, sınav sonucuna bu şekilde etki edecek şekilde olmamalı düşüncesindeyim. Buradan baktığımda, Matematik testindeki kolay soru sayısında kantarın topunun kaçırılması, belli puan aralıklarındaki yığılmalara sebep olmuş.
TYT'de sınavı geçerli sayılan aday sayısı 3 milyon 8 bin 29 oldu. Bu adaylardan yalnızca 2 milyon 911 bin 511'i 100 puan barajını aştı. Bu durumda, TYT'de sıfırcıların sayısı 96 bin 518 oldu. Bu üzerine çok ciddi bir şekilde düşünülmesi gereken bir sayısal veri. Barajın kalktığı sene de bu rakam üzüntü verici. Baraj kaldırılmasaydı üzülerek söylemek isterim ki, bu sayı daha fazla olacaktı.
Üniversite tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos arasında http://osym.gov.tr adresinden yapılacak. Tercihler yapılırken puana değil, başarı sıralamasına bakmak gerekiyor. Burada yeri gelmişken, bir kez daha belirtmek istiyorum. Adayların, yüksek puana rağmen düşük sırada olmasının nedenlerinden biri sınav ortalamalarındaki artış, diğeri ise barajın kaldırılmasıyla sınava rekor katılım olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA