Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Sıcak basması bıktırdıysa...

Bir şeyin nedenini bilmek, onunla mücadele etmekte en önemli silahtır. Siz de menopoz döneminde yaşam kalitenizi düşüren sıcak basmaları ile mücadele edebilirsiniz

Menopoz, her kadının muhakkak karşılaşacağı bir dönemdir. Bu dönemi yaşayan kadınların büyük çoğunluğundan işittiğimiz en önemli şikayet ise sıcak basmalarıdır. Peki hayat kalitenizi düşüren bu durum neden olur ve hafifletmenin yolları nelerdir? Bir şeyin nedenini bilmek, onunla mücadele etmek için en önemli silahtır. Sıcak basmaları günün her saati yaşanan bir durum olsa da özellikle gece saatlerinde meydana gelmesi, uyku düzenini ciddi şekilde etkilediğinden tüm güne yayılan yorgunluk hissi sebebiyle hayat kalitesini düşürür.

Menopoz dönemindeki bir kadının sıcak basması şikayeti ne kadar devam eder?
Genele baktığımızda menopozun başlamasıyla ortaya çıkan sıcak basmaları, ortalama dört ay boyunca devam eder. Elbette istisnalar da vardır. Bu konuda yapılan çalışmalardan birine dahil edilen menopoz dönemindeki kadınlar arasında, sıcak basma şikayetinin 14 yıl boyunca devam ettiğini beyan edenler de olmuş. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterirken onu besleyen etkenlere sahip değilseniz kısa bir süre sonra sizi terk edecektir. Önemli olan bu dönemde doğru davranmak ve kaçınılmaz olan bu sıkıntıdan en az zararla kurtulmaktır.

Sıcak basmaları neden olur?
Sıcak basmalarının nedeni tam olarak tespit edilememiş olsa da sebep olan bazı etkenler biliniyor. Araştırmacılar, menopoz döneminde düşen östrojen değerinin, buna sebep olabilecekler arasında ilk sırada yer aldığını belirtiyor. Östrojen hormonu, vücut ısısını dengelemede önemli bir rol oynar. Bu hormon, aynı zamanda ter bezleri üzerinde kontrol etkisi bulunan neropinefrin adlı hormonun üretiminde de rol oynayarak sıcak basmalarının başlıca sorumlusu olarak gösterilebilir. Östrojen eksikliğinde, vücut ısısı, merkezi sinir sisteminin bir parçası olan hipotalamus tarafından yönetilir. Bu durum kan damarlarında genişlemelere sebep olabileceği gibi yanlış zamanda terlemeye de sebep olur. Sıcak basmalarının en can sıkıcı tarafı da terlemektir.

BAHARATLI YİYECEK YEMEYİN

Tetikleyici faktörler nelerdir?
Sıcak basmalarını tetikleyen birçok neden vardır. Bunlar arasında öncelikli olarak, stres, dar giysiler giymek, baharatlı yiyecekler ve alkol tüketmek, kafeinli içecekler ve sigara içmek sayılabilir. Sıcak basmalarından şikayetçi olduğunuz bir dönemdeyseniz ve bunları tüketiyorsanız, ilk yapmanız gereken bunlardan vazgeçmek olmalıdır.

NEFES ALAN PAMUKLU GİYSİLER GİYEREK TERLEMEYİ AZALTIN


Baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Alkol ve kafein alımını durdurun.
Kullanıyorsanız, sigarayı bırakın.
Düzenli egzersiz yapın.
Kilo verin.
Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun ve sakin kalmaya çalışın.
Serin bir odada uyuyun ve nefes alan pamuklu giysiler giyin.
Soğuk su için.
Yeni çıkan bir yöntemi denemeden önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA