Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Sigara, sakız ve pipetle vedalaşın!

Dudaklarınızın devamlı büzülmesi, kırışıklıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, sigara içerken veya sakız çiğnerken yüz kaslarınızda sürekli oluşan hareketlerin ilgili alanda kalıcı kırışıklığa sebep olduğunu söylüyor

Cildiniz, en önemli giysinizdir. Hayatınız boyunca onu giyeceğinizi düşündüğünüzde, maksimum özen göstermeniz gerektiğini fark edersiniz. Yaş almak, beslenme şekliniz ve maruz kaldığınız ortam başta olmak üzere sayısız etken, cildinizin tahrip olmasına neden olur. Elbette biyolojik bir saat vardır ve onu durdurmak imkansızdır. Ancak cildinize iyi baktığınız ölçüde onu yavaşlatabilirsiniz. Kurallar benimseyip onlara zorlanarak uymaktansa, alışkanlıklar edinip farkında olmadan doğru adımlar atmak, en iyisidir. Günlük yaşantınıza entegre edeceğiniz ufak püf noktaları sayesinde cildinizi korumanız aslında mümkün. Parlak cilt, birçoğumuz için doğuştan gelen bir avantaj. Cilt güzelliğinde genetik faktörleri inkar etmek neredeyse imkansız. Peki diğerleri kadar şanslı doğmadınız diye güzel bir cilde sahip olamayacak mısınız? Tabii ki hayır! Uzmanlar, genel kaideler doğrultusunda cildinin güzelliği kabul görmüş gönüllülere, günlük alışkanlıklarını sormuşlar. Verilen cevaplar doğrultusunda birkaç madde etrafında birleşildiğini tespit eden bilimadamları, bu davranışların bir listesini hazırlamış. Bakalım günlük davranışlarımız arasına dahil etmemiz gereken yeni alışkanlıklar neler? Yapılan araştırmalar, sigara içerken yüzünüzün aldığı şeklin kalıcı kırışıklıklara sebep olduğunu gösterdi. Konu sigara olunca sayısız zararından bahsetmek mümkün elbette ancak cilt kırışıklılarına olan etkisi, sigara içerken yüzünüzün ve dudaklarınızın aldığı şekille yakından ilişkili. Aynı durum pipetle bir şeyler içerken de geçerli. Dudaklarınızın devamlı büzülmesi, kalıcı kırışıklıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, sakız çiğnerken yüz kaslarınızda oluşan hareketlerin de ilgili alanda kalıcı kırışıklığa sebep olduğunu söylüyor.

CİLDİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN!
Cildinizi güneşten korumanız gerektiği söylendiğinde hemen hemen hepinizin aklına, yüksek faktörlü güneş kremlerini kullanmanız gerektiği gelir. Doğru, ancak eksik! Az önce bahsettiğim araştırmaya gönüllü olarak katılan -neredeysekusursuz güzellikte cilde sahip hanımların büyük kısmı, koruma faktörlü kremleri bulutlu, hatta yağmurlu günlerde dahi sürdüklerini söylemişler. Hatta hiç de azımsanmayacak sayıdaki katılımcı, güneşli yaz günlerinde şapka ve güneş gözlükleri olmadan asla dışarı çıkmadıklarını da eklemişler. Uzun saatler araba kullanmak zorunda kalan hanımlar, arabalarının camlarını uygun filmlerle kaplatarak, yolculuk esnasında da korunma yoluna gittiklerini ifade etmişler! Özellikle yoğun çalışma temposu sebebiyle, güneşlenme fırsatı bulduğunuz tatil günleriniz, bir hafta ile sınırlı kalıyor. Siz de bu kısacık bir haftanın sonunda kendinizi bronzlaşmış görmek istiyorsunuz. Estetik kaygı barındıran bu isteğinizi makul bulmak mümkün. Gelişen teknoloji ve bilim, güneşin zararlı ışınlarından korurken bronzlaşmanızı da sağlayan kremler üretmeyi başardı. Evet, diğerlerine göre biraz daha pahalılar ancak unutmayın, sağlığınız para ile ölçülemeyecek kadar değerlidir. Gönüllü katılımcıların büyük çoğunluğu, ciltlerini temizlerken hassas davrandıklarını söylemişler. Son derece ciddi meblağların söz konusu olduğu kozmetik piyasasında, her geçen gün yeni ürün ve aparatlar piyasaya çıkıyor. Yüzünüzü ölü deriden temizlediğini iddia eden sert yüzeyli aparatlar da bunlardan biri. Aynı zamanda iri ve sert taneler barındıran peeling kremleri de en çok satılanlar arasında yer alıyor. Oysa cildiniz sandığınızdan çok daha hassastır. Yapılan araştırmalar, cildini sert bir madde ile ovan kadınların, bu yöntem sayesinde kendilerini çok daha temiz hissettiklerini gösteriyor. Yani yüzlerini bastırarak ya da sert malzemelerle ovarak temizleyen kadınlar, daha temiz hissediyorlar. Oysa durum çok farklı! Bu tip temizleme yönetmeleri, cilt yüzeyinde çizilmelere sebep olarak yüzeyde ciddi oranda tahribata neden oluyor.

MAKYAJINIZI TEMİZLEMEDEN ASLA YATMAYIN!
En sık yapılan hatalardan biri de cildi makyajdan arındırmadan yatmaktır. Çok yorgun olmak ve vakit bulamamak gibi sayısız sebeple yapılan bu hata cildin en önemli düşmanlarından biridir. Yapılan araştırmalar, yastık ve yastık kılıfı hijyeninin cilt güzelliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Bütün bir gece boyunca yüzünüze direkt temas eden yastık yüzeyi, temiz olmadığında barındırdığı bakterileri cildinize adeta sürer. Böylece sivilce ve benzer sorunlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Sırf bu bilgi bile yüzünüzü temizlemeden yatmanıza engel olmaya yetmeli diye düşünüyorum. Bahsedilen araştırmaya gönüllü olarak katılan kadınların büyük kısmı ne kadar yorgun olurlarsa olsunlar, yüzlerini arındırmadan yatmadıklarını söylemişler.

YÜZÜNÜZÜ YIKADIĞINIZ SUYUN DERECESİ ÖNEMLİ!
Genel olarak tüm cildiniz nem kaybederek kurumaya meyillidir ancak yüzünüz daha hızlı nem kaybeder. Kuru bir cilt ise sizi olduğunuzdan daha yaşlı göstermek için yeterlidir. Yapılan araştırmalar, sıcak ya da soğuk suyun cildin nem dengesini bozabildiğini ve kolaylıkla kurumasına sebep olduğunu gösterdi. Araştırmaya dahil olan hanımların büyük kısmı, yüzlerini ılık su ile yıkadıklarını beyan etmişler. Hatta sıcak su dolu bir küvete girmiş dahi olsalar sıra yüzlerini yıkamaya geldiğinde, ılık suya geçtiklerini söylemişler.

SİVİLCELERİNİZİ SIKMAKTAN VAZGEÇİN
Biliyorum bu, birçoğunuz için çok zor. Aynaya baktığınızda hiç olmadık bir yerde oluşmuş iltihap dolu bir sivilceyi görüp ona dokunmadan durabilecek kişi son derece sınırlıdır. Ancak bilinçsizce sivilce sıkmak, iltihabı daha derinlere iterek apse oluşmasına, sıkma esnasında cildin ya da ellerinizin temiz olmaması sebebiyle daha ciddi iltihaplanmalara sebep olabilir. Bu tip sivilceler beyaz uçlarını vermeden önce hafif sızı vererek oluşuyor oldukları mesajını verirler. İşte tam da o anda yüzde 1 hidrokortizon içeren bir kremden yardım alın. İlgili bölgeye günde birkaç kez uygulamanızda sakınca olmayan bu tip kremler, oluşmuş sivilceler üzerinde de son derece etkilidir. Güzellik ürünleri satan yerlerde kolayca bulabileceğiniz bu kremler, kurtarıcınız olacaktır. Araştırmaya dahil olan hanımlar, oluşan sivilcelerini asla sıkmadıklarını beyan etmişler.

STRES, CİLDİN EN BÜYÜK DÜŞMANI
Stres, sayısız hastalığın temel nedeni arasında sayılıyor. Tüm vücudu etkileyebilen stres, cildiniz üzerinde de son derece etkili. Unutmayın cildiniz, içinizde var olan ışığı yansıtan bir örtüdür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA