Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bağışıklık sisteminizi kekik yağı ve zencefil ile güçlendirin

İyi çalışan organlar, kuvvetli bir bağışıklık sistemi demektir. Bağışıklığı güçlendirmek için kekik yağı, avokado, zencefil ve yulaf tüketip her gün iki litre su içilmesi tavsiye ediliyor

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun savunmasından sorumlu askeri birliktir. Bu sistem, bedenin tehdit altında olduğunu hissettiğinde uygun silahları kuşanıp 'düşmanla' mücadeleye girer ve onu alt etmeye çalışır. Tüm canlıların bedeninde yaradılıştan varolan bağışıklık sistemi, doğumdan itibaren çalışmaya başlar. En önemli görevi; hastalıklara sebep olabilecek virüs, patojen ve yabancı maddeleri tanıyarak onlarla mücadele yollarını belirlemektir. Bu sistemin, dostu düşmanı doğru şekilde ayırması gerekir. Aksi halde sağlıklı doku hücrelerini yok etmeye girişebilir!
Bağışıklık sisteminin en önemli özelliklerinden biri, genetik faktörlerden fazlaca etkilenmesidir. Buna bir de çevresel faktörler ve yaşam tarzı eklendiğinde hem kontrol edilebilir, hem de zaptı zor bir hal alır. Hayati öneme sahip bu sistemi ayakta tutmak ve sağlıklı kalabilmek için yapabileceklerimizin başında doğru beslenmek geliyor.
Faydalı besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz ve hastalıklardan korunmanız mümkün. Bunun için, markette ya da mutfağınızda bulabileceğiniz besinlerden yararlanabilirsiniz.
KEKİK YAĞI: Kekik yağının sayısız faydası vardır. Sindirim sistemine yerleşmiş kötü huylu bakterileri temizlemesi, en bilinen yararıdır. Kekik yağının bağırsak sistemi üzerindeki güçlendirici etkisinden faydalanmak için günde üç kez 200 mg kekik yağı tüketmeniz yeterli.
BROKOLİ, MARUL VE LAHANA: Sağlıklı bir karaciğer, kuvvetli bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Karaciğeriniz ne kadar sağlıklıysa, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmekle görevli hormon ve hücreler de o kadar etkilidir. Bu sebeple brokoli, marul ve lahana gibi karaciğere faydası ispatlanmış gıdalarla beslenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
AVOKADO: Yapılan araştırmalar, avokadonun içerdiği amino asit, antioksidan ve sağlıklı yağların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede son derece önemli rol oynadığını gösterdi. Bağışıklık sisteminizin kuvvetlenebilmesi için her gün yarım avokado yemeniz yeterli.
ZENCEFİL: Her geçen gün yeni bir etkisi ispatlanan zencefilin en bilinen faydası; organlardaki toksin birikimini yıkması ve lenf sistemini temizlemesidir. Zencefilin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştıran bilim adamları, tüm beden ve sistem için adeta bir bomba etkisinde olduğunu söylüyor.
YULAF: Kilo vermek isteyenler, günlük diyetlerine mutlaka yulaf ekliyor. Bilim adamları ise uzun yaşamın anahtarlarından birinin yulaf olduğuna dikkat çekiyor. Yulaf, içerdiği yoğun lifle, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor.
KARAÇAM: Son araştırmalara göre; rahatlatıcı etkisiyle bilinen karaçam, soğuk algınlığına yakalanma riskini yüzde 23 oranında düşürüyor. Karaçamı, aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
SU: Su, vücutta bulunan atıkları kan ve lenf sıvıları yoluyla taşır. Günde en az iki litre su içmek, besinlerin hücrelere nüfuz etmesi ve atıkların boşaltılması için yeterlidir. Su aynı zamanda bedenimizin tamamına oksijen taşımakla görevlidir. Organlarımız da oksijenle beslenir. İyi çalışan organlar, kuvvetli bir bağışıklık sistemi anlamına gelir.

Japon mantarı
Japon mantarının, sayısız faydaya sahip olan farklı çeşitleri vardır. Hatta bir türüne Japonca'da 'ölümsüzlük' anlamına gelen 'reishi' denir. Japon mantarında bulunan ergothioneine adlı antioksidan madde, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca ergothioneine, pişirme süresince yararlı özelliklerini de kaybetmiyor. Haftada en az bir gün Japon mantarı yemeniz, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için yeterlidir.

Yaban mersini, C vitamini deposu
Yaban mersini, birkaç yıl öncesine kadar ülkemizde tanınmayan bir meyveydi. Güçlü bir anti-oksidan kaynağı olan bu meyve, son yıllarda sıkça tüketilmeye başladı. Yaban mersinini taze ve kurutulmuş halde bulmak mümkün ancak kurutulurken şeker ve ayçiçeği yağına bulanarak tatlandırıldığı da biliniyor. Elbette bu, her marka ve ürün için geçerli değil. Kurutulmuş yaban mersini alırken 'içindekiler' etiketini mutlaka okuyun. Yaban mersini, içerdiği anti-oksidanlar sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yarar. Ayrıca araştırmalar, bu meyvenin portakaldan yaklaşık beş kat fazla C vitamini içerdiğini de gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA